назад

У Рівному говорили про забезпечення доступу дітей до правосуддя під час воєнного стану

У Регіональному центрі з надання БВПД у Рівненській області відбувся круглий стіл на тему «Система безоплатної правової допомоги  – як гарант забезпечення доступу до правосуддя під час воєнного стану». У заході взяли участь фахівці Регіонального та Рівненського місцевого центрів з надання БВПД, працівники прокуратури, поліції, Служби у справах дітей Рівненської ОДА, Регіональний представник Уповноваженого  Верховної Ради України з прав людини в Рівненській області, адвокати-посередники та інші. Під час зустрічі було обговорено ряд питань, що стосуються захисту прав дітей.

На початку заходу перед присутніми виступив директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк. У своєму виступі він говорив про питання ефективної взаємодії  системи безоплатної правової допомоги та  органів прокуратури  щодо заходів, спрямованих на  реалізацію ефективного захисту  прав постраждалих дітей у кримінальних провадженнях. Зокрема акцентував увагу на повноті охорони прав, свобод і законних інтересів неповнолітніх учасників кримінального провадження та забезпечення ефективного доступу дітей до правосуддя та відповідного поводження з ними на будь-якій його стадії.

«Система БПД, її фахівці, інтелектуальні та інформаційні ресурси   – готові  до  посилення діяльності у цьому напрямку і обов’язково долучаться до захисту прав неповнолітніх,, постраждалих від військових та інших злочинів.   Основним завданням вважаю: своєчасне, повне і всебічне інформування неповнолітніх про їх право на безоплатну вторинну правову допомогу та реалізацію Програми відновлення для неповнолітніх які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», – зазначив Василь Овдіюк.

Начальник відділу ювенальної юстиції Рівненської обласної прокуратури  Олена Ткачук розповіла про особливості виконання функцій прокуратури з питань захисту інтересів дітей та протидії насильству. Окремо акцентувала увагу на питаннях недопущення фактів незаконного затримання та обрання запобіжних заходів, притягнення до кримінальної відповідальності неповнолітніх; забезпеченні в межах повноважень швидкого, повного та неупередженого досудового розслідування і судового розгляду кримінальних проваджень, у яких діти є потерпілими або підозрюються (обвинувачуються) у вчиненні кримінальних правопорушень та застосуванні представницьких повноважень щодо усунення порушень інтересів держави у сфері охорони дитинства, реального захисту прав та інтересів, відшкодування завданих збитків (шкоди).

«На даний час нараховується  5 дітей,  потерпілих від воєнних злочинів. Кримінальні провадження щодо них передано за підсудністю до інших регіонів.  Три звернення щодо безвісти зниклих дітей на території  бойових дій. Усі знайшлися. Потерпілих дітей з Рівненської області  – немає. В цілому є тенденція до збільшення кількості правопорушень, де діти є потерпілими.  Основне завдання прокуратури у взаємодії з системою БПД», – розповіла Олена Ткачук.

На завершення заходу начальник відділу організації надання БВПД Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Олександр Кузик обговорив з присутніми  проблемні питання реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».  Зокрема учасники круглого столу детально зупинились на питаннях  отримання згоди сторін до участі у програмі, особливостях проведення програми у справах щодо кримінальних проступків та залученні представників новостворених громад до реалізації програми.