назад
28.11.17

У Рівному говорили про запровадження пілотних офісів громадського захисника у кримінальних провадженнях

28.11.2017 Rivne 8Вчора, 28 листопада, у Рівному відбувся круглий стіл з обговорення пілотного проекту моделі офісів громадського захисту у кримінальних провадженнях (далі – ОГЗ). Як очікується, пілотний проект розпочнеться у двох областях – Рівненській та Вінницькій, а також у м. Київ.

Захід відбувся у Регіональному центрі з надання БВПД у Рівненській області. Його учасниками стали фахівці системи БПД, адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, а також представники органів адвокатського самоврядування, суддівського корпусу, Національної поліції, регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та громадських організацій, які опікуються дотриманням прав людини.

28.11.2017 Rivne 4

Так, систему безоплатної правової допомоги на круглому столі представляли в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк та начальник управління забезпечення доступу до правової допомоги Олена Сінчук, директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк, його заступник Сергій Іллюк, начальниця відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Світлана Бідюк та директори Рівненського і Сарненського місцевих центрів з надання БВПД Алла Негрей і Микола Павлюк.

28.11.2017 Rivne 9

Під час презентації концепції пілотного проекту моделі офісів громадського захисту у кримінальних провадженнях Олексій Бонюк та Олена Сінчук розповіли про мету ОГЗ, модель організацію їх роботи, а також основні завдання, які передбачають підвищення якості надання БВПД у кримінальних провадженнях, запровадження інституту наставництва, вироблення нових критеріїв для проведення моніторингу якості надання БВПД у кримінальних провадженнях та підвищення професійної кваліфікації адвокатів, які залучаються до надання БВПД.

28.11.2017 Rivne 3

28.11.2017 Rivne 5

Переглянути презентацію

Василь Овдіюк розповів про заходи, які уже були здійснені у напрямі запровадження ОГЗ у Рівненській області. Так, розповів він, проводилося відповідне опитування серед адвокатів щодо форм і методів їх співпраці з офісами громадського захисту. Окрім того, питання запровадження ОГЗ неодноразово обговорювалося з органами адвокатського самоврядування, зокрема, з Радою адвокатів Рівненській області.

28.11.2017 Rivne 2

Детальніше щодо запровадження інституту наставництва говорила Світлана Бідюк. Вона, зокрема, зазначила, що наставництво передбачає обмін досвідом, передання знань, умінь та навичок між більш досвідченими та молодими адвокатами, які залучаються до надання БВПД у кримінальних провадженнях. Адвокати-наставники працюватимуть з усіма адвокатами, які залучаються для надання БВПД у кримінальних провадженнях, у першу чергу надаючи їм поради, консультативно-методичну допомогу щодо ведення справ, до участі у яких такі адвокати залучені на підставі виданих регіональним центром доручень.

Голова Апеляційного суду Рівненщини Олег Полюхович високо оцінив діяльність системи безоплатної правової допомоги в області та наголосив на необхідності підвищення якості надання правових послуг адвокатами, зокрема тими, хто співпрацює із системою БПД. «Наразі це питання особливо актуальне, враховуючи внесення значної кількості змін до процесуального законодавства», – переконаний він.

28.11.2017 Rivne 7

Керівники новообраних органів адвокатського самоврядування – голова Ради адвокатів Рівненської області Сергій Удовиченко та голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Світлана Сурікова – говорили про співпрацю із центрами з надання БВПД у проведені спільних заходів для підвищення кваліфікації адвокатів, поглиблення такої співпраці. Також вони зазначили, що на засіданнях органів адвокатського самоврядування області розглядатиметься питання щодо того, кого саме можна рекомендувати у наставники.

28.11.2017 Rivne 1

Окрім того, адвокати, які надають БВПД, зокрема, голова Рівненського відділення ВГО «Асоціація правників України» Алла Філатова, член правління ВГО «Інваліди села» Катерина Луцик, член Ради адвокатів Рівненської області Ганна Лазарчук та інші долучилися до активного обговорення та висловили своє бачення взаємодії з системою БПД та, зокрема, офісами громадського захисту.

28.11.2017 Rivne 6

Нагадаємо, що впровадження офісів громадського захисту у кримінальних провадженнях передбачене, зокрема, Стратегією реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки та Планом дій щодо реалізації положень Стратегії, Планом пріоритетних дій Уряду на 2017 рік та середньостроковим планом пріоритетних дій Уряду до 2020 року, деталізованим планом заходів Міністерства юстиції України на 2017 рік, а також планом діяльності Координаційного центру з надання правової допомоги на 2017 рік.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook           YouTube YouTube            Google Google+       тTwitter