назад

Зміни до Порядку інформування про випадки затримання осіб сприятимуть формуванню дієвої системи безоплатної правової допомоги

Кізаєва 27.11.2017     У Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області 27 листопада відбулася зустріч із Оксаною Кізаєвою, регіональною координаторкою взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Хмельницькій області.

     Під час зустрічі директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Наталія Стьопіна, її заступниця Олена Варфоломєєва та начальниця відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Катерина Топольницька обговорили з представницею Уповноваженого зміни до Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

     25 жовтня 2017 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 18 жовтня 2017 року №793 «Про внесення змін до Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою».

     Згідно зі змінами Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, його представники чи регіональні представництва у разі виявлення під час відвідування місць, в яких примусово тримаються за судовим рішенням або рішенням адміністративного органу особи, про затримання яких суб’єктом подання інформації не було здійснено повідомлення згідно з вимогами Порядку інформування, може повідомити про таке затримання регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Повідомлення уповноваженого в регіональному центрі розглядають за умови наявності визначених у Порядку інформування відомостей, а відтак реєструють у відповідному журналі та комплексній інформаційно-аналітичній системі забезпечення надання безоплатної правової допомоги. Після призначення адвоката для надання затриманій особі безоплатної вторинної правової допомоги в результаті подання повідомлення уповноваженого з прав людини уповноважена службова особа регіонального центру невідкладно інформує про це телефоном уповноваженого з прав людини із зазначенням номера доручення центру, прізвища, імені та по батькові адвоката і його номера телефону.

     Таким чином, зазначені зміни сприятимуть формуванню дієвої системи безоплатної правової допомоги. Тож сторони домовились про узгодження дій задля дотримання прав затриманих осіб та вимог Порядку інформування.

     Довідково

     Мережу регіональних координаторів взаємодії з громадськістю створено з метою забезпечення взаємодії Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з громадянами та представниками інститутів громадянського суспільства на регіональному рівні. Створення мережі регіональних координаторів взаємодії з громадськістю обумовлено необхідністю оперативно реагувати на порушення прав та свобод людини і громадянина.

     Регіональні координатори взаємодії з громадськістю здійснюють свою діяльність в рамках підписаного з Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Меморандуму, яким передбачено сприяння розвитку мережі регіональних координаторів Уповноваженого за сприяння та підтримки Програми розвитку ООН в Україні.

     Положення про регіональні представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

*   *   *

     Нагадаємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області розташований за адресою: вул. Свободи, 70, офіс 222, м. Хмельницький, 29000; тел. 0382 720-168, 720-169.

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.