назад

У Рівному обговорили хід реалізації пілотного проєкту відновного правосуддя для неповнолітніх

Як укладається Угода про застосування Програми  відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення?Які обов’язки та повноваження адвокатів-посередників під час процедури медіації між потерпілим та неповнолітнім? Хто контролює якість та своєчасність виконання умов угоди?

Ці та інші питання обговорили фахівці Регіонального та Рівненського місцевого центру з надання БПВД, спільно з адвокатами-посередниками та психологом, які залучені до реалізації пілотного проєкту відновного правосуддя для неповнолітніх.

Зокрема адвокати-посередники поділились власним досвідом роботи з потерпілим та неповнолітнім. Акцентували на тому, що у процесі медіації посередник є певним модератором дискусії між сторонами і ніяким чином не може впливати на умови учасників Програми,які в подальшому ляжуть в угоду про застосування Програми.

Психолог Іванна Голуб неодноразово залучалась до роботи з неповнолітніми, в рамках реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». На її переконання психолог має у рівній мірі приділяти увагу як неповнолітньому, так і потерпілому, а також проводити групову роботу з обома сторонами.

Разом з тим, під час робочої зустрічі було порушено питання непоодиноких випадків відмови від участі у Програмі, зокрема якщо потерпілий та неповнолітніх проживають у відділеній місцевості і мають певні логістичні труднощі пов’язані з доїздом до місця зустрічі.

На переконання учасників робочої групи, які залучені до реалізації Програми на Рівненщині – це питання можна вирішити, як впровадженням альтернативного способу комунікацію в форматі онлайн, так і шляхом посилення правопросвітницької роботи, яка спрямована на роз’яснення усіх переваг участі у Програмі як для потерпілого, так і для неповнолітнього.

А для полегшення та покращення правороз’яснювальної роботи адвокати-посередники та психолог, яка залучена до реалізації Програми отримали примірники інформаційних буклетів «Медіація  в інтересах дитини».