назад

У Рівному відбувся круглий стіл на тему «Забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб у період воєнного стану»

У стінах Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області зібрались юристи, що працюють в територіальних громадах краю. Спільно з очільником системи безоплатної правової допомоги Рівненщини присутні обговорили питання забезпечення конституційних прав громадян та захист прав внутрішньо переміщених осіб в умовах воєнного стану.

З початком повномасштабної війни рф проти України, мільйони громадян вимушені були залишити свої рідні домівки та оселитись подалі від лінії фронту. Наразі, в області проживає близько 40 тисяч громадян, що мають статус внутрішньо переміщеної особи.

Ясна річ, що різке збільшення кількості мешканців в тій чи іншій громаді  призвело до збільшення навантаження на тамтешні органи місцевого самоврядування. На додачу, воєнний стан призвів до появи низки специфічних правових питань, що потребують додаткового вивчення та роз’яснення. Відтак, насьогодні, робота щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб та співпраця з ОМС –  є одним із приорітетів діяльності системи безоплатної правової допомоги Рівненщини.

«Фахівці центрів та бюро безоплатної правової допомоги Рівненщини, давно та тісно співпрацюють з представниками територіальних громад. Ми проводимо правопросвітницькі заходи, організовуємо виїзні консультаційні пункти, влаштовуємо навчання для працівників ОТГ з різних правових питань. Також, у нас є підписаний Меморандум про співпрацю з Рівненським Регіональним відділенням Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України». Завдяки плідній співпраці з представниками громад, ми маємо можливість не лише мати більш чітку мапу правових потреб області, але й оперативно реагувати на запити громад щодо надання тої чи іншої інформації, консультативної підтримки і т.п. », – зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

Також, під час зустрічі присутні обговорили питання посилення взаємодії з територіальними громадами щодо організації роботи виїзних консультаційних пунктів БПД. Василь Овдіюк зазначив, що наразі вищезгадані консультпункти, здебільшого, діють у місцях компактного проживання та перебування внутрішньо переміщених осіб.

«З початком повномасштабного вторгнення рф, система БПД Рівненщини не лише не припинила працювати але й активізувала зусилля, аби якомога швидше адаптуватись до викликів, що постали перед нею. Зокрема – це стрімке збільшення кількості внутрішньо переміщених осіб на теренах нашої області, і ,відповідно, стрімке зростання запиту на правову інформацію та допомогу. Тому,  ми оперативно розгорнули мережу консультаційних пунктів для ВПО. Вони діють у гуртожитках, санаторіях, готелях, державних установах, загалом, –  усюди, де перебувають внутрішньо переміщені особи. Завдяки тісній співпраці з ОТГ ми зможемо ще більше посилити цей напрямок роботи», – розповів Василь Овдіюк.

Також, під час  круглого столу фахівці БПД спільного з юристами тергромад обговорили питання перенаправлення клієнтів, в т.ч. і внутрішньо переміщених осіб. Адже, згідно ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», ВПО –  є суб’єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги. Себто, така категорія громадян має право на отримання не лише консультації, але й безпосередньої допомоги від юриста центру чи адвоката, що співпрацює з системою БПД, у представництві його інтересів в судах, перед органами державної та виконавчої влади, а також перед іншими особами. І, як зазначив Василь Овдіюк, система БПД Рівненщини має чимало таких успішних кейсів.