назад

У Роздільній представники правозахисних організацій обговорили питання соціального забезпечення учасників АТО та осіб зі статусом ВПО

rozdilna 20.07.119 липня 2017 року в приміщенні Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за участі представників Всеукраїнської правозахисної організації «Юридична сотня» та Всеукраїнського руху «Сила Права» відбувся семінар на тему: «Соціальне забезпечення учасників АТО та осіб зі статусом ВПО».

 

На заході були присутні працівники Управління соціального захисту населення Роздільнянської районної державної адміністрації в Одеській області, представник Роздільнянської міської ради Одеської області, учасники АТО та особи зі статусом ВПО.

На початку семінару директор Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Кулішова зазначила, що з моменту внесених змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», а саме з 05 січня 2017 року, усі учасники бойових дій, особи, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій, особи зі статусом внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та ті, хто лише претендують на отримання статусу ВПО, мають право на отримання  безоплатної вторинної правової допомоги (складання процесуальних документів та представництво інтересів особи у суді).

Крістіна Степаненко, представник Всеукраїнського руху «Сила Права», розповіла про діяльність Руху. Правозахисна громадська організація «Сила Права» надає безкоштовну юридичну допомогу громадянам, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації та які мають бажання отримати компенсацію завданої матеріальної та моральної шкоди. Робота організації полягає в безоплатній підготовці та супроводженні позовів громадян у національних судах України.

Юлія Морій, яка виступала від Всеукраїнської правозахисної організації «Юридична сотня», висвітлила питання щодо соціального захисту учасників АТО: пільги на проїзд; право на забезпечення житлом та земельною ділянкою; порядок позаконкурсного вступу до ВНЗ, а також трудові гарантії учасників АТО.

rozdilna 20.07.1

Актуальним питанням, що цікавило присутніх, став порядок реалізації права на пільгове медичне обслуговування учасників АТО.

Держава гарантує учасникам бойових дій такі пільги у медичній сфері:

  • безкоштовне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів. Отримати їх можна лише у державних (у т. ч. відомчих) та комунальних медичних закладах. Для безоплатного отримання лікарських засобів необхідно звернутись до державної аптеки, закріпленої за відповідним медичним закладом, лікар якого надав рецепт, за місцем проживання особи, та пред’явити посвідчення УБД та рецепт лікаря.
  • першочергове безкоштовне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів). Щоб скористатися цією пільгою, необхідно в державному закладі охорони здоров’я пред’явити посвідчення УБД. 3 першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;
  • щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів;
  • користування при виході на пенсію (незалежно від часу виходу на пенсію) чи зміні місця роботи поліклініками та госпіталями, до яких вони були прикріплені за попереднім місцем роботи. Для реалізації вищезазначених пільг необхідно пред’явити посвідчення УБД;
  • безкоштовне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування. Учасники бойових дій мають право вільного вибору санаторно-курортного закладу відповідного профілю лікування, путівки до якого придбані за рахунок коштів державного бюджету. Для того, щоб скористатися цією пільгою, УБД повинні за зареєстрованим місцем проживання перебувати на обліку для санаторно-курортного лікування в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органах міських рад. За загальним правилом УБД забезпечуються путівками щороку.

По закінченню заходу присутні отримали методичні рекомендації у вигляді інформаційних буклетів та пам’ятки учасникам АТО.

————————-

Роздільнянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Адреса: вул. Незалежності, 2, м. Роздільна, Одеська область, Україна, 67400

Електронна адреса: rozdilna.odesa@legalaid.od.ua

Скайп: legalaid_rozdilna 

Телефон: (04853) 5-03-66, (04853) 5-04-43

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103