назад
15.03.17

У с. Шабалтаєво Охтирського району консультували громадян

OkM 17 03 14   514 березня працівники Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) Іван ОСТРИХ та Марина ЛАПОНОГ спільно з представниками Охтирського районного територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян здійснили виїзний прийом у селі Шабалтаєво Охтирського району Сумської області.

У будинку клубу проходив концерт для людей похилого віку, після урочистої частини фахівці Охтирського МЦ з надання БВПД розповіли присутнім про первинну та вторинну правову допомогу. Вони акцентували увагу на інформуванні щодо категорій громадян, які можуть звернутися до центру для отримання безоплатної вторинної правової допомоги у зв’язку зі змінами у законодавстві та документи, які необхідні для підтвердження їх статусу.

OkM 17 03 14   1

Під час спілкування, громадянам роз’яснено інформацію про те, що послуги адвоката для представлення інтересів особи у суді, складання процесуальних документів є безкоштовними для громадян, проте праця адвоката оплачується державою.

OkM 17 03 14   3

 

За час прийому звернулося шість сільських мешканців з такими питаннями як: встановлення межі на земельну ділянку, оформлення права власності на земельну ділянку, порядок вступу у спадщину.

OkM 17 03 14   4

Також на питання жінки щодо оформлення спадщини на земельну ділянку (пай) та дарування її синові, Марина ЛАПОНОГ надала наступні роз’яснення: «Через те, що відсутній заповіт, спадкування відбувається за законом. Необхідно протягом шести місяців від дня відкриття спадщини подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини». «Для оформлення спадщини нотаріусу також подаються: сертифікат на право на земельну частку (пай); свідоцтво про смерть спадкодавця; документ, що підтверджує наявність родинних зв’язків між спадкоємцем та померлим (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб); паспорт спадкоємця; пенсійне посвідчення спадкодавця (якщо померлий був пенсіонером); довідка органу місцевого самоврядування про останнє місце проживання померлого для підтвердження місця відкриття спадщини. І лише після оформлення права власності, Ви можете скласти заповіт. Договір дарування на паї, на сьогодні, скласти не можливо, оскільки законодавство не передбачає такої можливості», – додав Іван ОСТРИХ.

OkM 17 03 14   6

 

Довідково: Охтирський місцевий центр з надання БВПД: м. Охтирка, вул. Перемоги, 13;                      т. (05446) 4-22-23.