назад

На тренінгу обговорили Програму надання безоплатної правової допомоги населенню та створення спеціалізованих комунальних установ з надання БППД

17328098 1314630905249161 1601834 n

13 березня 2017 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Ірина Хондогій та інтегратор Тернопільського місцевого центру з надання БВПД Ірина Максимюк провели тренінг із головами територіальних громад та органів місцевої влади районів області з питань можливостей, які гарантує Закон України «Про безоплатну правову допомогу».

Тренінг відбувся в Тернопільському регіональному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

Ірина Хондогій озвучила перспективи створення спеціалізованих установ з надання безоплатної первинної правової допомоги, ознайомила з етапами прийняття та важливості Програм надання безоплатної правової допомоги населенню.

17274621 1314631951915723 1662024893 n

Директор Регіонального центру зосередила увагу на тому, що відповідно до Законів України «Про безоплатну правову допомогу» та «Про місцеве самоврядування в Україні» органи місцевого самоврядування, враховуючи потреби територіальної громади, можуть утворювати спеціалізовані установи або залучати осіб приватного права для надання безоплатної первинної правової допомоги.

Ірина Хондогій обговорила з працівниками органів місцевого самоврядування перспективи створення комунальної установи з надання безоплатної первинної правової допомоги та Типове Положення про установу з надання безоплатної первинної правової допомоги, яке регулює її діяльність.

«Установа відповідно до покладених на неї завдань: розглядає звернення осіб про надання безоплатної первинної правової допомоги; надає правову інформацію; надає консультації і роз’яснення з правових питань; складає заяви, скарги та інші документи правового характеру (крім документів процесуального характеру); надає допомогу в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації». – проінформувала керівник Регіонального центру.

Ірина Хондогій роз’яснила, що з метою розвитку ресурсів місцевих центрів з надання БВПД до виконання їх функцій між міськими радами та місцевими центрами укладаються договори. Предметом таких договорів є передача міською радою видатків у вигляді субвенції з місцевого бюджету державному бюджету. Така передача здійснюється на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіону, заходів правового характеру. Як приклад, Ірина Хондогій згадала Кременецький місцевий центр з надання БВПД, який розробив проект Програми надання безоплатної правової допомоги жителям м. Кременець на 2015-2017 рр.

«Ця Програма діє у Кременці, оскільки затверджена на сесії міської ради, відповідно, були передані кошти на розвиток безоплатної первинної правової допомоги. Програма спрямована на забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги жителів населених пунктів, які звертаються за правовою допомогою до місцевих центрів з надання БВПД». — повідомила очільниця Регіонального центру.

«Які очікувані кінцеві результати виконання Програми? Це і сприяння залученню інтелектуальних ресурсів (ідеї, інновації, проекти), і сприяння в реальному розв’язанні проблем мешканців в частині надання правової допомоги, покращення іміджу та підвищення довіри до влади. Прийняття програми БПД формує діалог у громаді, сприяє прозорості та відкритості влади, підвищує якісь життя». — підсумувала керівник Центру.

Ірина Максимюк обговорила можливості співпраці з Тернопільським місцевим центром за умови створення та забезпечення роботи мобільних та дистанційних пунктів доступу громадян до безоплатної правової допомоги на базі сільських та селищних рад.  Інтегратор місцевого центру окремо зупинилася і на механізмі організації спільних виїзних прийомів громадян на території сільських, селищних, міських рад. Така організація, наголосила працівник центру, здійснюється через:

Підписання угоди або Меморандуму про співпрацю між місцевим центром та органом місцевого самоврядування;

Створення спільної команди з числа представників центру та представників партнерів;

Узгодження графіку спільних виїздів до місць надання БПД.

«Основні форми співпраці місцевого центру з органами державної влади та місцевого самоврядування складаються із спільних комунікативних заходів, організації мережі параюристів, взаємному перенаправленні партнерів, організації спільних виїзних прийомів громадян, розробці і прийнятті органами місцевого самоврядування місцевих програм безоплатної правової допомоги, а також вчасному та якісному обміні інформацією». – роз’яснила Ірина Максимюк.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Надання безоплатної первинної правової допомоги спеціалізованими установами, іншими суб’єктами (ст. 12 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»)

Органи місцевого самоврядування з урахуванням потреб територіальної громади відповідної адміністративно-територіальної одиниці можуть утворювати в порядку, встановленому законом, спеціалізовані установи з надання безоплатної первинної правової допомоги.

Спеціалізовані установи, що надають безоплатну первинну правову допомогу, утворені органами місцевого самоврядування, є неприбутковими організаціями, користуються правами юридичної особи, мають власні бланки, печатку із своїм найменуванням.

Спеціалізовані установи, що надають безоплатну первинну правову допомогу, утворені органами місцевого самоврядування, фінансуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, інших не заборонених законодавством джерел.

Повноваження та порядок діяльності спеціалізованих установ з надання безоплатної первинної правової допомоги встановлюються Положенням про установу з надання безоплатної первинної правової допомоги, яке затверджується на основі Типового положення про установу з надання безоплатної первинної правової допомоги.

Нагадуємо, що для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.