назад
25.05.18

У с. Вербичі дізнавалися про обмеження щодо призначення житлових субсидій

IMG 741024 травня 2018 року керівник Ріпкинського бюро правової допомоги Олександр Гаан провів прийом громадян у приміщенні сільської ради с. Вербичі (Ріпкинського району Чернігівської області).

За отриманням правової консультації звернулось троє громадян. Питання стосувались земельного, спадкового, сімейного законодавства, а також питання призначення житлової субсидії. Працівник бюро надав відповідні роз’яснення, окреслив подальші шляхи вирішення порушених питань та більш детально роз’яснив порядок, умови та обмеження при нарахуванні житлової субсидії.IMG 7416

Олександр Гаан наголосив, що житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою громадянам – мешканцям домогосподарств, що проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2018 р. № 329 з 1 травня 2018 р. встановлені обмеження, щодо призначення житлових субсидій.

Так житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо:
1) загальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв. метрів для квартири і 200 кв. метрів для індивідуального будинку (крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, а також сімей, в яких не менше року проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування);
2) будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має у своєму володінні транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда).
При цьому не враховуються транспортні засоби, одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, у тому числі за рахунок грошової допомоги на придбання автомобіля.
Наявність (відсутність) у власності або володінні зазначених осіб транспортних засобів зазначається у декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. Якщо право власності або володіння на транспортний засіб набуто під час отримання житлової субсидії, громадянин, якому призначено житлову субсидію, протягом 30 календарних днів зобов’язаний повідомити про це структурному підрозділу з питань соціального захисту населення незалежно від розміру вартості транспортного засобу;
3) Житлова субсидія призначається одному із членів домогосподарства, які зареєстровані і фактично проживають в житловому приміщенні (будинку).
За рішенням комісії житлова субсидія може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому на підставі договору найму (оренди) житла, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію, у разі, коли їм нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

Після проведених заходів, працівник бюро правової допомоги поінформував про загальнопросвітницький проект «Я маю право!» та надав всім учасникам інформаційні буклети «Я маю право!» та «Безоплатна правова допомога».IMG 7408
Нагадуємо, для отримання юридичної допомоги можна звернутися за адресою :

смт. Ріпки, вул. Попудренка, 8-а, за телефоном: (04641) 2-19-12 та (04641) 2-13-67 , або до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Чернігів, пр.-кт. Миру, 49-а, тел: (0462) 77-43-58 та (0462) 77-51-68.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.