назад

У Самборі обговорили надання ефективної правової допомоги затриманим неповнолітнім іноземцям

Як забезпечити ефективну міжвідомчу комунікацію при виявленні неповнолітніх іноземців, що самостійно робили спробу перетину кордону? – Питання надання максимально ефективної правової допомоги обговорювали учасники міжвідомчого круглого столу 3 жовтня у місті Самборі.

Своїм досвідом надання правової допомоги особам, на яких поширюється дія Закону України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту”, поділилася з присутніми адвокатка системи безоплатної правової допомоги Світала Дик.

Адвокат Світлана Дик, яка з початку цього року забезпечила виконання 57 доручень Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області при адміністративному затриманні іноземців та двох доручень Самбірського місцевого центру при представництві інтересів неповнолітніх іноземців, розповіла про успішні та проблемні кейси. Вона наголосила, що робота адвоката дуже важлива для затриманих осіб. Адже вони можуть задати всі правові питання, які їх цікавлять в такій непростій життєвій ситуації і це відразу покращує емоційний стан та налаштовує на конструктив.

Представники міграційної служби, служби у справах дітей, центру зайнятості, місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Львівщини говорили про необхідність внесення змін та уточнень у підзаконні акти, а також про важливість напрацювання покрокових інструкцій при забезпеченні доступу неповнолітнього іноземця до безоплатної правової допомоги.

Так, директор Самбірського місцевого центру Микола Шийко розповів про співпрацю з усіма службами при роботі з неповнолітніми іноземцями і підкреслив частину комплексно невирішених питань: що робити, якщо особа спробує втекти? Як забезпечити безпеку наших дітей, якщо в особи негідні наміри? Представництво інтересів особи має тривати до повноліття: який механізм надання такої допомоги? Як провести оплату адвокату, що забезпечував представництво інтересів неповнолітніх іноземців та осіб без громадянства?

Підводячи підсумки круглого столу, директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігор Микитин наголосив, що питання забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги іноземців та осіб без громадянства є сьогодні надзвичайно важливим. Власне тому круглий стіл відбувається як одне із питань Керівної ради безоплатної правової допомоги Львівської області, і лише спільні зусилля різних державних інституцій можуть забезпечити ефективність цього процесу.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел./факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).