назад

13043575 473213589536269 373771875654923601 n

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідав Збаразький район з метою надання юридичних консультацій громадянам, що проживають у сільській місцевості.

15 квітня 2016 року начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Тетяна Точинська, начальник відділу надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Наталія Бобрик і начальник відділу інформаційної та матеріальної інфраструктури Петро Гуменюк відкрили мобільний пункт доступу до безоплатної вторинної правової допомоги у Бутинській сільській раді Збаразького району (с. Бутин Збаразький район).

Для отриманням правових консультацій до фахівців місцевого центру звернулися громадяни із питаннями спадкового та житлового права.

Жінкам, яких цікавило спадкування майна у зв’язку з відсутністю у спадкоємців документів, необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину пояснили, що згідно частини 3 ст.3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»  передбачено, що права на нерухоме майно, яке підлягає державній реєстрації, виникають з моменту такої реєстрації. Орім того, відповідно до п. 6 ст. 3 цього ж Закону, будь-які угоди щодо нерухомості укладаються якщо право власності на таке майно зареєстровано згідно з вимогами цього Закону. Таким чином, на сьогоднішній день державна реєстрація права власності на нерухомість є обов’язковою умовою можливості особи, яка вважає себе його власником, здійснювати будь-які угоди щодо майна, включаючи можливість оформити спадщину.

При неможливості оформити спадщину у нотаріальному порядку в зв’язку із відсутністю правовстановлюючих документів, спадкоємець має право звернутися до суду з позовною заявою про визнання права власності на спадкове майно. Але перше, що він повинен зробити, це все ж таки звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини та отримати від нього письмову відмову у вчиненні нотаріальних дій через відсутність необхідних документів .

Щодо питання про строки прийняття спадщини, то фахівці місцевого центру пояснили , що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо спадкоємець протягом шести місяців з часу відкриття спадщини не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шестимісячного строку, встановленого статтею 1270 Цивільного Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Одну із відвідувачок консультаційного пункту цікавило чи можлива реєстрація малолітньої особи окремо від батьків. Жінці розповіли, що згідно ч.4 ст. 29 Цивільного кодексу України місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків ( усиновлювачів ) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров’я, в якому вона проживає.

Нагадуємо, що громадяни які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звернутися до Кременецького місцевого центру за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець. Контактний телефон: (03546) 2 52 33.

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної вторинної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).