назад

У школах Менського району відбулись заходи в рамках проекту «Я маю право!»

DSCN0277В рамках реалізації Всеукраїнського просвітницького проекту «Я маю Право!», начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Лариса Омельяненко, для учнів 9-их – 11-их класів Макошинського, Блистівського, Величківського та Киселівського закладів загальної середньої освіти Менської міської ради провела правопросвітницькі уроки на теми: «Адміністративна відповідальність неповнолітніх. Заходи впливу, що застосовуються до неповнолітніх», «Насильство, його види», «Декларація прав людини – права і обов’язки кожного».

Мета заходів – підвищення рівня знань учнів щодо своїх прав, правової свідомості та спроможності захищати свої права.

Працівник центру зазначила, що відповідно до Указу Президента України 2018 рік проголошено Роком реалізації проекту «Я маю Право!». Розповіла про основні завдання проекту. Ознайомила з основними завданнями центру, видами та послугами первинної та вторинної правової допомоги, категоріями громадян яким надається безоплатна вторинна правова допомога.DSCN0250

Під час заходів учні дізнались що таке фізичне, психологічне, економічне, сексуальне, емоційне, шкільне та домашнє насильство. Що відноситься до поняття дискримінація, форми дискримінації, куди звернутися у разі застосування до особи дискримінації.P4206414

Увага присутніх акцентувалась, що адміністративна відповідальність настає для осіб, які досягли 16 років і може настати тільки тоді, коли 16 років особі виповнилося саме до моменту вчинення протиправного діяння, а не до вирішення питання про притягнення неповнолітнього до адміністративної відповідальності.

До неповнолітніх віком від 16 до 18 років, які вчинили адміністративні проступки, відповідно до статті 241 Кодексу України про адміністративні правопорушення можуть бути застосовані такі заходи впливу, що мають виховний характер, а саме: зобов’язання публічно або в іншій формі вибачитися перед потерпілим; попередження; догана або сувора догана; передача неповнолітнього під нагляд батьків чи осіб, які їх замінюють, або під нагляд педагогічного чи трудового колективу за їх згодою, а також окремих громадян на їх прохання.
Під час заходів використовувались презентації.P4206425

По завершенню заходу працівник центру поширила інформаційні матеріали розроблені в межах проектів «Я маю право!» та «Доступна та якісна правова допомога в Україні» та наголосила, що за правовою допомогою необхідно звертатись до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: (04644) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.