назад

У Шостці людям із вадам слуху розповіли про пенсійну реформу

ShM 171011 0310 жовтня на базі Шосткинської територіальної організації українського товариства глухих (УТОГ) мобільна група у складі директора Шосткинського місцевого центру Миколи Гудіми, інтегратора центру Юлії Зацаринної, головного спеціаліста відділу правової інформації та консультацій Володимира Потапова провела правопросвітницький захід для людей з вадами слуху «Пенсійна реформа. Новели пенсійного законодавства».

З метою проведення підвищення правової свідомості населення та роз’яснення нового пенсійного законодавства інтегратор Шосткинського МЦ Юлія Зацаринна особам, які мають вади слуху розповіла про основні моменти пенсійного реформи, а саме про умови призначення пенсії за віком, мінімальний розмір пенсії за віком,  право на призначення дострокової пенсії за віком, накопичувальну систему пенсійного страхування, страховий стаж, нарахування пенсії по інвалідності, по втраті годувальника.

ShM 171011 01

«Закон передбачає введення автоматичної норми про щорічну індексацію (перерахунок) пенсій для захисту від інфляції з урахуванням фінансових можливостей солідарної системи, але не менше ніж на 50% зростання середньомісячних зарплат за три роки і на 50% індексу споживчих цін. Законом вводяться  вимоги до страхового стажу: мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом», – роз’яснила фахівець центру Юлія Зацаринна.

ShM 171011 02

Учасники заходу цікавилися актуальними питаннями пенсійного законодавства, умовами нарахування пенсії по інвалідності тощо.

ShM 171011 04

Також під час заходу працював мобільний пункт консультування. За допомогою сурдоперекладача представники Шосткинської організації УТОГ отримали фахові юридичні консультації та роз’яснення, які стосувалися виплат надбавки до пенсій дітям Великої Вітчизняної Війни, оформлення спадщини, виплати пенсії у разі втрати годувальника.

ShM 171011 05

«Шосткинська територіальна організація Українського товариства глухих(УТОГ) об’єднує жителів звадами слухум. Шостка, м. Кролевець, м. Глухова, м. Середино-Буда, смт. Ямпіль. Основна функція організації – надання їм допомоги в професійній, трудовій, соціальній та інших сферах діяльності. Тому співпраця Шосткинського місцевого центру з надання БВПД з УТОГ є постійною та активною, і спрямована вона перш за все на правовий захист вразливої категорії громадян», – акцентувала увагу голова організації, сурдоперекладач Світлана Авіленко.

Варто зазначити, що Шосткинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: 41100, м. Шостка, вул. Горького, 4; тел. (05449) 7-30-94, 7-28-05.