назад
01.09.16

У Шостці працював мобільний консультаційний пункт для громадян похилого віку та осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах

З метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги  головний спеціаліст відділу правопросвітнцтва та взаємодії з суб’єктами надання первинної правової допомоги Юлія Зацаринна та заступник начальника відділу правових інформацій та консультацій Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Наталія Олійник провели виїзне консультування на базі відділення соціально-побутової адаптації №1 Шосткинського міського територіального центру соціального обслуговування.

Відвідувачам міського територіального центру соціального обслуговування інтегратор центру Юлія Зацаринна розповіла про засади та принципи надання безоплатної правової допомоги, первинну та вторинну її ланки, функціонування  Шосткинського місцевого центру.

У ході роботи пункту консультування 7 осіб  звернулися з питанням оформлення договору довічного утримання, порядку розірвання шлюбу з обмеженою дієздатною особою, стягнення аліментів, пропущення строку прийняття спадщини, визнання факту права власності в порядку спадкування. До фахівців звернулася жінка похилого віку, яка проживає разом у квартирі зі своєю донькою з питанням щодо оформлення права власності на частку квартири через заповіт або договір дарування.

«Заповіт надає значну свободу вибору для спадкодавця. Заповіт можна скласти на будь-яке майно (навіть те, якого немає у власності у спадкодавця на момент складання заповіту). Заповіт спадкодавець може змінити або скасувати у будь-який момент (що на практиці нерідко і робиться в останні роки життя). Договір дарування скасувати практично неможливо, якщо немає надзвичайно вагомих обставин», роз’яснила фахівець центру Наталія Олійник.

Варто зазначити, що одним із напрямків роботи місцевих центрів з надання БВПД, який значно розширює доступ громадян до безоплатної правової допомоги, є діяльність мобільних пунктів консультування. Під час роботи таких пунктів люди, які через свої фізичні вади, стан здоров’я та поважний  вік мають складнощі дістатися до місцевого центру, можуть отримати правову консультацію, а в разі потреби – скористатися послугами адвоката.