назад
14.09.17

У Шостці провели заходи щодо налагодження співпраці з Шосткинським міськрайонним судом

ShM 1709013 0313 вересня працівники Шосткинського місцевого центру з надання БВПД провели заходи організаційного та правоосвітнього характеру у Шосткинському міськрайонному суді Сумської області. Мета цих заходів – налагодження взаємодії з представниками судової системи, організація консультацій щодо законодавчого підґрунтя надання безоплатної вторинної правової допомоги громадянам, що звертаються за захистом до суду. Директор Шосткинського місцевого центру допомоги Микола Гудіма, працівники центру Катерина Мірошниченко,

Юлія Зацаринна, Наталія Олійник та адвокат Ганна Островська взяли участь в засіданні круглого столу «Основні аспекти взаємодії місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та судових органів у сфері захисту прав людини», який відбувся на базі Шосткинського міськрайонного суду.

У ході заходу фахівці центру роз’яснили механізм надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну допомогу, правові послуги, які надає центр, умови надання або відмови в наданні безоплатної вторинної правової допомоги та обговорили питання подальшої співпраці, зокрема, організація спільних правопросвітницьких заходів, захист інтересів громадян у цивільних та адміністративних справах; здійснення представництва інтересів осіб в судах, державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

ShM 1709013 01

«У кожному місцевому центрі створений відділ представництва, за яким закріплені кваліфіковані працівники з наявною юридичною освітою. Коли до місцевого центру звертається клієнт за наданням йому правового захисту, і він підпадає під категорію громадян до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», представник зазначеного відділу отримує наказ від керівника центру на представництво інтересів і захищає права клієнта у відповідному органі. Захист прав та інтересів можуть здійснювати і працівники бюро правової допомоги», – повідомив присутнім директор центру Микола Гудіма.

ShM 1709013 02

Окрім того, сторони порушили й інші робочі питання, серед них: у який спосіб оформлюється участь адвокатів, котрі співпрацюють із системою БПД у судових засіданнях; обговорили й питання адвокатської діяльності в контексті судової реформи.

ShM 1709013 04

«Значна кількість малозабезпечених громадян та інших соціально вразливих категорій в стінах суду стикаються з проблемою неможливості оплатити послуги адвоката в цивільних та адміністративних справах. Всім їм надаються рекомендації звернутися до Шосткинського місцевого центру з надання БВПД. І така практика продовжуватиметься надалі», – акцентував увагу керівник апарату Шосткинського міськрайонного суду Сергій Андрос.

За результатами проведення «круглого столу» сторони підписали Меморандум про співпрацю та окреслили напрямки майбутньої співпраці.

ShM 1709013 05

Цього ж дня на базі міськрайонного суду працював дистанційний пункт консультування. В ході роботи дистанційного пункту начальник відділу правової інформації та консультацій Катерина Мірошниченко надала консультації трьом громадянам, які стосувались питань стягнення аліментів, визнання особи недієздатною, стягнення заборгованості за комунальними послугами.

ShM 1709013 06

Після завершення працівникам апарату суду передано інформаційні матеріали про безоплатну правову допомогу.

Нагадаємо, що Шосткинський місцевий центр знаходиться за адресою: м. Шостка, вул. Горького, 4, т. (05449) 7-30-94, 7-28-05.