назад
08.06.17

У Шостці відбувся семінар з питань гендерної рівності

ShM 2017 06 07 Seminar 17 червня інтегратори Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Правосуд та Юлія Зацаринна прийняли участь у семінарі-нараді за участі представників управлінням праці та соціального захисту населення, структурних підрозділів Шосткинської міської ради, установ та організацій, навчальних закладів, які працюють у сфері сім’ї, гендерної рівності в м. Шостка. Захід відбувся з метою координації діяльності суб’єктів взаємодії м. Шостка, які працюють над впровадженням резолюції Ради Безпеки ООН 1325, спрямування їх роботи на підвищення поінформованості громадськості з питань гендерної рівності, привернення уваги суспільства до важливості та необхідності участі жінок у підтримці та зміцненні миру та безпеки.

Зважаючи на євроінтеграційний напрям руху, проблема гендерної нерівності в Україні стає дедалі актуальнішою.

У ході семінару заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Шосткинської міської ради Галина Тищенко акцентувала увагу, що Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» є основоположним нормативно-правовим актом, що спрямований на досягнення паритетного становища жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства та ліквідації дискримінації за ознакою статі.

«Гендерна рівність – рівність прав і можливостей чоловіка і жінки. Це означає, що чоловіки і жінки мають однакові умови для реалізації своїх людських прав та однаковий потенціал для здійснення умови для реалізації своїх людських прав. Розвиток та вдосконалення законодавства в частині гендерної складової є досить важливим завданням, що поставлено перед нами міжнародною спільнотою. А тому на місцевому рівні ми повинні впроваджувати питання гендерної рівності» – наголосила Галина Тищенко.

ShM 2017 06 07 Seminar 2

Крім того, фахівець  зауважила, що погляди чоловіків і жінок відрізняються. Причини криються як у психологічній сфері, принциповій різниці статі, так і у вихованні, соціальних ролях, оточенні і звісно ж стереотипах. Але той стереотип, що жінка все одно слабкіша, не має такого логічного мислення й можливостей, як чоловік – переважає і сьогодні. Деякі чоловіки не хочуть змиритися з думкою, що жінка може бути розумнішою за нього, а тому й виникають різні конфлікти, моральне насильство та інші приниження чи небажання визнавати факти.

Заступник головного лікаря Шосткинської ЦРЛ Олександр Пушко наголосив, що медичні заклади міста надають медичну допомогу усім, хто її потребує, незалежно від статі та зауважив, що особлива увага приділяється учасникам АТО, внутрішньо-переміщених осіб, ВІЛ-інфікованим, паліативним хворим.

У ході заходу підіймалося питання щодо зростання всіх форм насильства серед ВПО в наслідок впливу військового конфлікту в Донецькій та Луганській областях. Відсутність звичаєвої практики звернення по допомогу у випадку насильства, системний брак послуг з підтримки для постраждалих та їх повна недоступність в умовах ведення бойових дій,– лише частина тих проблем, завдяки яким жінки здебільшого залишаються наодинці з пережитим досвідом насильства.

Галина Тищенко зауважила, що проблемами переселенців у місті займається громадська організація «Організація переселенців «Потрібні люди», яка не тільки їх об’єднала, а й допомагає вирішувати усі проблемні питання у всіх сферах життєдіяльності.

ShM 2017 06 07 Seminar 3

Представник громадської організації Олена Ємець наголосила, що наразі  організація займається психологічною підтримкою жінок та дітей, які постраждали під час конфлікту та підтримкою щодо перекваліфікації жінок.

Захід викликав неабияку цікавість у присутніх, які висловлювалися щодо зниження гендерної нерівності в Україні, зокрема пропонували проводити комплексні заходи щодо подолання гендерної дискримінації, в тому числі гендерних стереотипів; приділяти більше уваги гендерній рівності у школах, заохочувати тат до більшої залученості до виховання дітей та рівномірного розподілу хатніх обов’язків з метою надати можливість обом батькам поєднувати кар’єру та виховання дітей тощо.

Нагадаємо, що Шосткинський місцевий центр знаходиться за адресою: м. Шостка, вул. Горького, 4, т. (05449) 7-30-94, 7-28-05.