назад
15.03.16

У Шостці з правових питань консультують людей із вадами слуху

160315 11    Мобільний пункт консультування громадян, які мають вади слуху, розпочав свою роботу на базі Шосткинської територіальної організації українського товариства глухих (УТОГ). Правові консультації громадянам надають фахівці Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

    Мобільна група у складі директора Миколи Гудіми, інтеграторів Ольги Правосуд, Юлії Зацаринної, заступника начальника відділу попередньої роботи з клієнтами Наталії Олійник 12 березня здійснила робочий візит до Шосткинської організації УТОГ, де на обліку перебуває більше двохсот громадян людей з вадами слуху.

Під час зустрічі працівники Шосткинського центру перш за все ознайомили присутніх із роботою місцевого центру, роз’яснили поняття безоплатної первинної та вторинної правової допомоги та звернули увагу на порядок подання та розгляду звернень осіб із інвалідністю.

    Заступник начальника відділу попередньої роботи з клієнтами з допомогою перекладача відповіла людям із вадами слуху на правові питання, що стосувалися перерахування пенсії, трудового, житлового та соціального права. Так, до фахівців центру звернулася жінка, яка повідомила, що її ідентифікаційний код використовувався іншим чоловіком, який за ним отримав кошти. Вислухавши непросту ситуацію, в якій опинилася громадянка, Наталія Олійник порадила звернутися з письмовими поясненнями до правоохоронних органів.

Сурдопереклад здійснювала голова Шосткинської організації УТОГ Світлана Авіленко, яка допомагає шосткинцям із вадами слуху вирішувати будь-які проблемні питання та інтегруватися у суспільство.

160315 12

    Наприкінці зустрічі Світлана Авіленко, зазначила, що робота таких мобільних консультпунктів є вкрай важливою, адже допомагає не тільки з’ясувати юридичні проблеми, але й підвищує рівень правової грамотності цієї малозахищеної категорії громадян.

   На завершення роботи учасникам роздали листівки, буклети про послуги Шосткинського місцевого центру та домовилися про розміщення правової літератури на інформаційному стенді закладу. Робота такого мобільного консультаційного пункту для мешканців Шостки з вадами слуху  відтепер буде регулярною.

   Уточнити інформацію про те, коли будуть відбуватися консультації, можна в Шосткинському товаристві УТОГ за адресою м. Шостка, вул. Горького 4-а. До-речі, Шосткинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться по сусідству по вул. Горького, 4, тел. (05449) 7-30-94, електронна адреса shostka.sumy@legalaid.gov.ua.

 Телефон цілодобової гарячої ліні 0 800 213 103. Усі дзвінки до контактного центру в межах України є безкоштовними.

Довідково

Вторинна правова допомога включає такі види послуг: захист, представництво інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру.

Право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з Законом “Про безоплатну правову допомогу” мають особи, середньомісячний сукупний дохід їхньої сім’ї нижчий суми прожиткового  мінімуму. Інваліди,  які  отримують  пенсію  або  допомогу,   що призначається  замість  пенсії,  у  розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

Також на всі види правових послуг мають право діти-сироти, діти,  позбавлені батьківського піклування, діти, які  перебувають  у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Право на безоплатну вторинну правову допомогу стосовно питань, пов’язаних соціальним захистом, мають ветерани  війни  та особи,  на яких поширюється дія Закону «Про  статус  ветеранів  війни,  гарантії  їх  соціального захисту», люди,  які  мають  особливі  заслуги перед Батьківщиною,  особи,  які належать до  числа  жертв нацистських переслідувань.

Особи,   щодо  яких  суд  розглядає  справу  про  надання психіатричної  допомоги  в  примусовому  порядку, чи  про обмеження цивільної дієздатності,  визнання  особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності   мають право на безоплатні правові послуги протягом розгляду справи в суді.

Особи,  до яких застосовано адміністративне затримання та адміністративний арешт, а також ті, хто  відповідно до   положень  кримінального процесуального  законодавства вважаються затриманими, а також особи,  стосовно  яких  обрано запобіжний захід у вигляді тримання  під вартою мають право отримати адвоката, послуги якого оплатить держава. Так само як і особи, у кримінальних провадженнях  стосовно  яких захисник  залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення  окремої процесуальної дії, а також особи, засуджені до покарання  у  вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні  військовослужбовців  або обмеження волі.

Особи,  на  яких  поширюється  дія  Закону  України  «Про біженців  та  осіб,  які  потребують  додаткового  або тимчасового захисту»  мають право на всі види правових послуг до моменту прийняття рішення про надання статусу біженця та у разі, якщо особа оскаржує рішення щодо статусу біженця.

 Особи,   реабілітовані   відповідно   до    законодавства України мають право на безоплатну вторинну правову допомогу стосовно  питань,  пов’язаних  з реабілітацією.