назад

У Ширяєво розповіли про врегулювання спорів за допомогою медіації

15 червня 2022 року юристом Ширяївського бюро правової допомоги Олегом Булавицьким було проведено семінар присвячений питанню вирішення спорів поза судом на якому були присутні працівники Ширяївського відділу державної виконавчої служби. Державна виконавча служба є одним із органів, який забезпечує виконання судових рішень та в межах своїх повноважень може здійснювати інформування громадян щодо можливості врегулювання спорів в досудовому порядку за допомогою медіації.

Під час заходу присутнім було роз’яснено, що за допомогою медіації можливе врегулювання спору, що виник між сторонами, уникаючи звернення до суду.
Оскільки медіація – це процес під час якого нейтральна, не упереджена сторона (посередник) допомагає конфліктуючим сторонам налагодити комунікацію і провести процес переговорів, результатом яких є прийняття рішення, що задовольняє інтереси обох сторін. Водночас посередник ніяких рішень не приймає. Його основне завдання – організація процесу переговорів між сторонами, поміж якими виник спір, з метою пошуку рішення, яке є прийнятним та задовольняє потреби усіх.

Особливу увагу присутніх було звернуто на те, що в цивільних, сімейних, спадкових, трудових, земельних, господарських, адміністративних та у справах адміністративного та кримінального характеру можливо вирішити спір в досудовому порядку та вирішення конфлікту мирно, що у свою чергу не позбавляє осіб можливості звертатися до суду для реалізації права на правосуддя.

Сам процес врегулювання спору відбувається з дотримання норм законодавства, професійної етики і конфіденційності, а результатом медіації може бути:

  1. Укладена угода;
  2. Укладення цивільного договору про дотримання умов;
  3. Укладення мирової угоди;
  4. Досягнення умов про вчинення дій щодо врегулювання спору та його вирішення;
  5. Досягнуто проміжних та тимчасових домовленостей (наприклад часткова сплата боргу, побачення з дитиною).

Медіація може бути здійснена лише за згодою обох сторін, у разі відсутності згоди будь-якої зі сторін щодо участі у вирішенні питання, медіація не відбувається, а тому вирішення такого спору може бути лише в суді», – на останок зазначив Олег Булавицький.

Довідково. Серед правових послуг, які надає система безоплатної правової допомоги, є надання допомоги в забезпеченні доступу до медіації і право на такий вид допомоги мають усі громадяни, а також іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні.