назад
23.06.22

Майбутнім державним управлінцям розповіли про роботу системи безоплатної правової допомоги

Напередодні Дня державної служби очільник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий  взяв  участь у онлайн заході для майбутніх державних управлінців – студентів Полтавського державного аграрного університету.

Наразі студенти Вишу, які проходять виробничу практику мали змогу дізнатися про   особливості роботи системи безоплатної правової допомоги області в умовах воєнного стану. Очільник Регіонального центру розповів студентам  про структуру системи БПД в регіоні, поняття первинної  та вторинної правової допомоги, поінформував про те, хто має право на таку допомогу.

         «З моменту запровадження воєнного стану країні все більше людей потребує правоовї підтримки та захисту з боку держави, тому коло осіб, які мають право на на безоплатну вторинну правову допомогу  розширено і право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту. Відтепер потерпілі від сексуального насильства та катувань можуть звернутися до системи надання безоплатної правової допомоги та отримати послуги з представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами. Юристи системи надання безоплатної правової допомоги допоможуть їм скласти позовні заяви та інші документи процесуального характеру у кримінальних провадженнях, розпочатих за фактом вчинення таких кримінальних правопорушень» – повідомив Олександр Черчатий. 

             За його словами, люди, які не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, мають право отримати правові послуги з представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру з питань встановлення в судовому порядку фактів, що мають юридичне значення, пов’язаних з оформленням та видачею таких документів.

Також він зупинився на тому, як організована робота з надання правової допомоги у регіоні, повідомив про кількість звернень до системи, приклади успішного захисту.

Окремо  керівник системи БПД області зупинився на роботі системи БПД області, які спрямована на підвищення рівня правової обізнаності громадян. Так, він розповів про форми роботи, які використовують у своїй роботі фахівці Регіонального, місцевих центрів та бюро правової допомоги області. Поінформував про можливості доступу до безоплатної правової допомоги в умовах воєнного стану.

Майбутні фахівці з публічного управління та адміністрування, а також права підвищили рівень компетентності з правопросвітництва в умовах воєнного стану за такими його видами:

ознайомлення з роботою системи безоплатної правової допомоги;

лекції та семінари;

онлайн-правопросвітництво;

покази документального кіно;

правові ігри;

вуличні інформування населення.

В нагоді для студентів, аспірантів, викладачів стане розміщена на сайті ПДАУ щомісячна юридично-просвітницька газета «Правовий вісник»,  яка дає можливість ознайомитися з новинами з життя системи БПД України та області, законами та коментарями експертів з актуальних правових питань.