назад

У Слобожанському бюро правової допомоги проконсультували громадянина із особливими фізичними потребами

15002311 1418053535168755 4693701426013677189 oДнями до Слобожанського бюро правової допомоги звернувся громадянин, що має обмежені фізичні здібності – вади мови і слуху. Він прийшов за правовою допомогою для своєї дружини, яка також має подібні вади. Спілкування з працівниками бюро відбувалося за допомогою жестів та письмового діалогу.

Так, чоловік повідомив, що справжньою проблемою для подружжя стала необхідність звернення до суду щодо визнання за його дружиною права власності на земельну ділянку в порядку спадкування. По-перше, усі документи, які доводиться оформляти чоловіку із вадами мови та слуху складені українською мовою, якою він не володіє. По-друге, спадкодавець не оформив за життя права власності на ділянку належним чином. Отже, як наслідок, правовстановлюючий  документ був відсутній. Враховуючи дані обставини, держава в особі Управління держгеокадастру не має можливості присвоїти земельній ділянці кадастровий номер, а нотаріус в свою чергу – видати право на спадщину.

У ході бесіди з клієнтом працівники Слобожанського бюро правової допомоги розглянули усі можливі варіанти та шляхи вирішення проблеми. А саме: вивчили обставини справи, уважно опрацьовали надану до Бюро документацію, а також письмові відповіді Управління держгеокадастру у Дніпровському районі Дніпропетровської області і Державної нотаріальної контори. За результатом чого встановили необхідність визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, що дозволить в подальшому належним чином оформити документацію. Подружжя має безпосереднє право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, оскільки клієнт та його дружина є особами з обмеженими можливостями з дитинства та отримують мінімальну пенсію.

Вдячний чоловік залишив свій відгук про роботу Бюро у «Книзі відгуків та пропозицій».А вже через день він та його дружина підготували і надали до Бюро необхідні документи для отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

Допомога  – це головне завдання Бюро правової допомоги, де завжди можуть вислухати і запропонувати правовий вихід з тієї чи іншої ситуації, а коли треба – заспокоїти та підбадьорити.  Проте не всі клієнти можуть висловити свої думки або задати питання так, як ми до того звикли. Система БВПД створена і працює так, щоб кожен громадянин мав право на доступ до правосуддя.

Нагадуємо, що Слобожанське бюро правової допомоги відкрито за адресою: смт. Слобожанське, вул. В. Сухомлинського, 42/оф.1, тел. (056) 753-72-32, 068 2592017, 050 6245017.

До Першого дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД можна звернутися за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, тел. 056 742-82-30.

Контакти центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Бюро правової допомоги по Україні можна дізнатися на сайті legalaid.gov.ua та за телефоном безкоштовної гарячої лінії 0 800 21 31 03.