назад
08.02.18

У Смілі говорили про юридичну підтримку внутрішньо переміщених осіб та громадян, постраждалих від військових конфліктів

smila2018-02s2Участь у обговоренні взяли директор Смілянського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області Євген Савчук, представник Вінницької правозахисної групи Валентина Ткач, начальник відділу якості Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області Роман Бакатуро, фахівці центру з надання правової допомоги, працівники Смілянського міського і районного центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та міського управління праці і соціального захисту населення.

Як повідомив директор місцевого центру Євген Савчук, загалом внутрішньо переміщені особи найчастіше звертаються до центру з питань житлового права, працевлаштування і соціальних виплат. Актуальним нині є питання налагодження комунікацій між органами державної влади та неурядовими громадськими організаціями з питань надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам.

smila2018-02s1

На зустрічі Валентина Ткач анонсувала послуги правозахисної групи, зокрема юридичні консультації та юридичну підтримка в отриманні цивільних документів, реєстрації бізнесу.

Роман Бакатуро наголосив на питанні вирішення житлових проблем переселенців через взаємодію громадських організацій внутрішньо переміщених осіб і виконавчої влади шляхом спільної розробки і прийняття комплексної програми надання соціального житла на базі наявних на балансі гуртожитків та інших будівель, що не використовуються, але придатні для реконструкції під житло для .

Спеціалісти Смілянського міського управління праці і соціального захисту населення ознайомили, що із заявами про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, відповідно до Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” та постанови Кабінету Міністрів України “Про облік внутрішньо переміщених осіб” звернулось понад 600 громадян, розповіли про стан справ на місцях, надані роз’яснення законодавства, що регулює питання соціального забезпечення внутрішньо переміщених осіб, строки перебування переселенців на непідконтрольній Уряду України території, порядок поновлення виплати соціальних допомог.

Працівники центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді доповіли, що заклади забезпечують роботу з різними категоріями сімей і осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги, соціальної адаптації. Серед іншого надаються консультацій з питань психічного здоров’я та методичні поради взаємин із суспільством.

У кінці засідання круглого столу відбулася жвава дискусія, що допомогло учасникам визначити можливі точки співпраці та практичної реалізації діяльностей.

Крім того, фахівцями з надання правової допомоги здійснено виїзне консультування на підприємстві, де серед робітників найбільше внутрішньо переміщених осіб. Вони мали можливість задати свої запитання та отримати практичні поради з питань законодавства.