назад

Запобігання та протидія домашньому насильству: правопросвітницькі заходи Чорноморського бюро правової допомоги

chornomorske BPD 206 лютого 2018 року начальниця Чорноморського бюро правової допомоги Ганна Стемковська, за погодженням із завідувачем хірургічного відділення Іллічівської басейнової лікарні на водному транспорті Черповодським Г. М., провела лекцію на тему “Запобігання та протидія домашньому насильству” для медпрацівників хірургічного відділення лікарні.

На сьогодні обрана тема лекції є дуже актуальною, оскільки до правоохоронних органів звертається лише 10% жертв домашнього насильства. Метою лекції стало доведення до відома громадян положень нового Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який набрав чинності 07 січня 2018 року.

На лекції було визначено, що законодавець виділяє чотири форми насильства в сім’ї – фізичне, сексуальне, психологічне та економічне.

Окремо начальниця бюро зазначила, що незважаючи на форму насильства, жертві домашнього насильства при наявності реальної загрози такого злочину необхідно обов’язково викликати поліцію та детально описати правоохоронцям всі деталі дій проти неї або інших осіб, відносно яких відбувається насильство.

При цьому, вагомим доказом в суді при розгляді справ, пов’язаних з домашнім насильством (фізичним та сексуальним), є наявність медичних висновків.

Під час правопросвітницького заходу детально розглянули питання щодо органів та установ, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, серед яких й органи, установи і заклади охорони здоров’я.

Так, відповідно до ч. 2 ст. 12 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», установи і заклади охорони здоров’я під час здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, окрім надання медичної допомоги постраждалим особам з урахуванням індивідуальних потреб, здійснюються наступні повноваження:

  • повідомляють уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про виявлення ушкоджень, що могли виникнути внаслідок вчинення домашнього насильства, а в разі виявлення ушкоджень у дитини також службу у справах дітей;
  • у разі виявлення тілесних ушкоджень забезпечують в установленому порядку проведення медичного обстеження постраждалих осіб;
  • у разі виявлення ушкоджень сексуального характеру направляють постраждалих осіб на тестування на ВІЛ-інфекцію;
  • інформують постраждалих осіб про заходи та соціальні послуги, якими вони можуть скористатися (в т.ч. про безоплатну правову допомогу) та інше.

Під час правопросвітницького заходу медичні працівники отримали інформацію про створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі, до якого будуть вноситися відомості, зокрема, про постраждалу особу, кривдника, випадок домашнього насильства, насильства за ознакою статі, потреби постраждалої особи тощо.

Також було відмічено, що з 12.01.2019 наберуть чинності зміни до Кримінального кодексу України, зокрема, кодекс буде доповнено статтею 126-1 “Домашнє насильство”.

chornomorske BPD 1

Також до відома медичних працівників довели й про спеціальні заходи протидії домашньому насильству.

Так, згідно законодавства, стосовно кривдника можуть бути застосовані наступні спеціальні заходи:

  • терміновий заборонний припис стосовно кривдника (наприклад, зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи);
  • обмежувальний припис стосовно кривдника (наприклад, обмеження спілкування з постраждалою дитиною);
  • взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи;
  • направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

Крім того, Ганна Стемковська звернула увагу присутніх на те, що кривдник, який порушив вимоги спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству, несе відповідальність відповідно до закону, а особі, яка має право на відшкодування матеріальних збитків і моральної шкоди, завданих внаслідок домашнього насильства, моральна шкода відшкодовується незалежно від матеріальних збитків, які підлягають відшкодуванню, та не пов’язана з їх розміром.

Після заходу завідувач відділення Черповодський Г.М. наголосив на важливості співпраці із бюро та повідомив про те, що дана лекція була цікавою та важливою й запропонував розкрити тему щодо запобігання та протидію домашньому насильству й для інших медичних працівників відділення, які сьогодні не перебували на чергуванні.

chornomorske BPD 2

Наприкінці заходу начальниця бюро відвідала хворих та роздала їм інформаційні матеріали.

chornomorske BPD 3

Національна дитяча “гаряча лінія” 0 800 500 225 або 772 (для дзвінків з мобільного).

Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації 0 800 500 335 або 386 (короткий номер з мобільного).

Чорноморське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Чорноморськ, вул. 1 Травня, 3, кім. № 305, прим. № 105. Тел. (04868) 502 26.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.