назад

У співпраці ефективність і результат: презентована нова локація надання БПД у місті Суми

Про важливість наближення правових послуг до населення через розширення точок доступу говорили на дружній зустрічі фахівців Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області, Сумського місцевого центру з надання БВПД та партнерів системи БПД краю. У рамках зустрічі була презентована нова локація БПД – Сумське бюро правової допомоги №2. 

Відкриття Сумського бюро правової допомоги № 2 на базі ТРЦ «Євробазар» стало черговим кроком БПД для розширення кола клієнтів і спрощення доступу до безоплатної правової допомоги.

Як відзначає директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олена Демченко, підвищення рівня правової обізнаності громадян – один із важливих напрямів діяльності системи БПД. 

“Сьогодні особливо гостро стоять питання, пов’язані з такими категоріями права, як сімейне, трудове, адміністративне, – статистичні дані вказують, що кількість звернень із цих питань складає майже половину від загальної”, – акцентувала очільниця Регіонального центру.

Відкриття Сумського бюро правової допомоги № 2 на базі ТРЦ «Євробазар» стало черговим кроком БПД для розширення кола клієнтів і спрощення доступу до безоплатної правової допомоги. 

“Молода команда юристів місцевого центру не перестає навчатися”, – розповідає директорка Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валентина Трошечко. 

І при цьому фахівці не тільки відстежують останні законодавчі зміни, а часто беруть на себе роль психолога, вчиться делікатності та уважності, щоб забезпечити максимальну ефективність надання правової допомоги представникам різних категорій населення, у тому числі особливо вразливих: 

  • дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах;
  •  жертв насильства; 
  • потерпілих у кримінальних провадженнях.

За словами Валентини Трошечко: “У першій декаді лютого, коли бюро №2 прийняло перших відвідувачів, їх були одиниці. Минуло кілька місяців й загальне кількість клієнтів уже складає більше 300  осіб. Юристи надали кваліфіковану допомогу щодо різних галузей права, у тому числі земельного, пенсійного, спадкового” . 

На зустрічі фахівці обговорили аспекти правових послуг, які надає Сумський місцевий центр з надання безоплатної правової допомоги мешканцям територіальних громад;  зусилля, що докладає система БПД для подолання барʼєрів у доступі до  правосуддя. 

“Це було нагальною потребою, – говорить завідувачка сектору “Сумське бюро правової допомоги  № 2 відділу безоплатної правової допомоги” Анна Кожушко. – У місцевому центрі вже давно обговорювали необхідність такого кроку. Адже у центральному бюро бувають черги, крім того, не для всіх його розміщення зручне. А тут ми вже бачимо зростання кількості клієнтів, чуємо відгуки про зручність такого розташування бюро”.

Про приклади позитивного вирішення справ розповіли адвокати БПД Олексій Рибалко, Дмитро Верещагін та самі клієнти – Оксана, Валентина.

Робота бюро має важливе значення як для відвідувачів, так і для громади в цілому, тому співробітництво з громадськими організаціями і державними установами – ще один напрямок діяльності бюро. Про це говорили на зустрічі заступник голови Хотінської сільської територіальної громади Дмитро Мальцев, керівники громадських організацій «Батьки онкохворих дітей» – Оксана Смольникова, «Сумське громадське коло» – Ніна Чернявська, «Ініціативи Слобожанщини» – Анатолій Сасса, «Ромське національне обʼєднання»  – Микола Москальов.

Бюро продовжує працювати над питаннями побудови суспільної довіри, налагодження співпраці, підвищення рівня поінформованості суспільства і доступності послуг, тож відкриття  Сумського бюро правової допомоги № 2 є хорошим кроком на цьому шляху. 

Довідково:* м. Суми, вул. Засумська, 2 (приміщ. ТРЦ “ЄВРОБАЗАР”), 4 поверх, приміщ. №25, Тел.: 066-932-53-28, 097-630-96-12.