назад

Майбутні адвокати в Харкові дізналися про практичний бік своєї професії та співпрацю із системою безоплатної правової допомоги

Студенти юридичних вишів і факультетів – часті та бажані гості Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях. А з юридичною клінікою НЮУ імені Ярослава Мудрого Регіональний центр пов’язує не лише Меморандум про співпрацю, а й просто дружні взаємини. Тому й чергову серію зустрічей зі студентами розпочали із задоволенням.

Тема для майбутніх адвокатів нагальна й потрібна – «Роль адвоката в суспільстві». Адже адвокат працює  з людьми, для людей і заради людей, допомагаючи реалізації права громадянина на захист його порушених прав. Такі само цілі та завдання стоять і перед системою безоплатної правової допомоги, для якої адвокати є постійними та надійними партнерами.

Після вступного слова керівника юридичної клініки Віктора Янишена заступниця директора Регіонального центру, голова Ради адвокатів Харківської області Вікторія Гайворонська розповіла студентам про Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», які ставляться вимоги до освіти та стажу адвоката, як подавати документи до кваліфікаційної комісії та складати іспит, які права має адвокат під час захисту та висвітлила багато інших питань, ілюструючи практичними прикладами зі свого досвіду.

Значний відрізок часу спікерка присвятила співпраці адвокатів із системою безоплатної правової допомоги: від історії створення до механізму взаємодії адвокатів і системи БПД, починаючи від надходження на телефон Регіонального центру дзвінка від правоохоронних органів про затримання.

Учасники заходу виявили велику зацікавленість до теми, ставили багато запитань, скажімо: чи є певні вимоги стосовно мінімальної кількості клієнтів на певний термін, яким адвокат має надати правову допомогу, чи може адвокат відмовитись від захисту вбивць або ворогів тощо.

Студенти одержали неоціненну з погляду практичної корисності інформацію, яка доповнить їх теоретичні знання, здобуті на лекціях у виші. Незабаром нові зустрічі й нові теми.