назад

«Вільна» – дружній до жінок та дівчат простір у Чернігові

У Чернігові відкрився комфортний простір для жінок і дівчат під назвою «Вільна». Саме тут кожна може знайти підтримку у складні моменти життя та натхнення для реалізації своїх творчих ідей і пізнання себе.
«Простір «Вільна» є частиною гуманітарної відповіді на війну, це простір, де жінки та дівчата можуть зустрічатися одна з одною, об’єднуватися, отримувати спеціалізовані сервіси психологічної та соціальної допомоги. Безумовно, простір «Вільна» має забезпечувати підтримку жінок, які страждають від гендерно зумовленого насилля та домашнього насилля або насилля, пов’язаного з війною. І тому дуже важливо, щоб у таких місцях, можна сказати, точках входу і для постраждалих, і для просто місцевих жительок, була змога й отримати інформацію про сервіси соціальні, які діють у місті Чернігові, й отримати підтримку та дружнє плече своєї колежанки, своєї посестри», — розповіла Анастасія Коломієць.
Саме тому, 5 квітня директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Ірина Протченко спільно з начальником відділу Чернігівського МЦ з надання БВПД Юлією Бойко завітали до громадської організації «Вільна» для проведення правопросвітницького заходу .
Під час зустрічі присутні жінки дізналися про те, як і де вони можуть отримати безоплатну юридичну правову допомогу.
Ірина Протченко розповіла присутнім , що безоплатна вторинна правова допомога – вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя, а також наголосила про програму відновного правосуддя для неповнолітніх.
Участь неповнолітнього у відновному правосудді – це шанс не стати засудженим в юному віці, виправити ситуацію з нанесеною шкодою для потерпілої сторони, зробити висновки та більше не вчиняти кримінальних проступків і правопорушень. Пілотний проєкт ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про кримінальні проступки та нетяжкі злочини, вчинені неповнолітніми.
Відновне правосуддя – це керований медіатором (посередником) процес, під час якого правопорушник та потерпілий зустрічаються разом, обговорюють ситуацію, що сталася, і ухвалюють рішення щодо її подальшого вирішення та відшкодування завданої шкоди. Такий підхід дає сторонам можливість ухвалити спільне рішення щодо залагодження конфлікту та усунення його наслідків.
Основна мета Програми – максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу та ресоціалізація їх у суспільне життя.
Програма застосовується за чотирьох умов:
є потерпіла сторона — фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин; неповнолітній визнає факт вчинення ним кримінального правопорушення;
і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у Програмі
Юлія Бойко зауважила , що місцевий центр з надання вторинної правової допомоги забезпечує надання таких правових послуг: представництво інтересів особи у разі, якщо справа потребує розгляду в суді чи вже розглядається судом; складання документів, необхідних для захисту прав особи у суді. Ці послуги надаються адвокатами за дорученням центру правової допомоги або штатними юристами центру.
Якщо справу можна вирішити без звернення до суду, представник центр правової допомоги проконсультує особу, яка звернулась по допомогу, та у разі потреби направить її до організації, яка допоможе вирішити проблему по суті.
По завершенню заходу Ірина Протченко домовилась з Вікторією Музикою, координаторкою простору «Вільна» про подальшу співпрацю у сфері надання юридичної допомоги .
Нагадуємо ,що фахову правову допомогу ви можете отримати за адресами:
Регіональний центр з надання БВПД у Чернігівській області працює за адресою: місто Чернігів, вулиця П’ятницька, 39, каб.711. тел. 050 385 1794
Чернігівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: 14005, м. Чернігів, пр-кт. Миру, буд. 49а, офіс 709, телефон: (0462) 77-51-68.
Або зателефонувати на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103