назад
16.09.15

У столиці пройшов навчальний семінар для «інтеграторів»

DSC 0405Впродовж трьох днів  «інтегратори» прослухали лекції, отримали настанови та взяли участь в обговоренні основних питань, що стосуються їхньої подальшої роботи – вибудування мережі партнерства на рівні територіальних громад, інтеграції послуг первинної та вторинної правової допомоги з метою забезпечення доступу до такої допомоги усіх, хто її потребує – адресно та якісно.

Серед таких питань – адвокатування прав людини, взаємодія із органами місцевого самоврядування, взаємодія з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги, інформаційний супровід діяльності, фандрейзинг, управління знаннями в системі безоплатної правової допомоги.

«Інтегратори», нагадаємо, є працівниками відділів взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Тож впродовж трьох днів заходу у рамках відповідних тематичних пройшли презентації експертів – співробітників Координаційного центру та центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, експертів Української фундації правової допомоги, проекту “Доступна та якісна правова допомога в Україні”, Міжнародного фонду «Відродження», Української Гельсінської спілки з прав людини, інших партнерських та громадських організацій, адвокатів. «Інтегратори» мали змогу обговорити із експертами та колегами актуальні питання досвіду перших місяців роботи, визначити план подальших дій у своїй роботі, отримати відповідні експертні консультації та настанови.

Зі вступним словом до учасників звернулись заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Віталій Баєв та програмний директор Української фундації правової допомоги Антоніна Бондаренко, які наголосили на важливій ролі кожного інтегратора у системі безоплатної правової допомоги.

DSC 0191

У рамках робочої секції «Адвокатування прав людини» її модератор –  виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко –  розповів про загальну концепцію прав людини, визначення, принципи і підходи адвокації, а також про  можливості співпраці місцевих центрів з надання БВПД та громадськості у сфері забезпечення прав людини. Експерт зазначив: «Ми (громадські організації) хочемо надавати ефективну комплексну правову допомогу, але не маємо достатньо ресурсів, тому ми можемо бути взаємно корисними».

11958268 829987663789647 9027968576752089962 o

Про показники ефективності роботи «інтегратора» розповів Микола Сіома, виконавчий директор Української правової допомоги. Він розповів про основних партнерів системи безоплатної правової допомоги, які на сьогодні співпрацюють у сфері забезпечення права на безоплатну правову допомогу – мережу Центрів правової інформації та консультації, Громадської організації «Об’єднання адвокатів, як надають безоплатну правову допомогу, ресурси Української фундації правової допомоги, Біржі Pro Bono, юридичні клініки, громадські приймальні УГСПЛ та ін. Микола Сіома наголосив на важливості побудови ефективної комунікації між основними партнерами та зацікавленими сторонами у громаді  з питань надання мешканцям громад правової допомоги.

У рамках сесії «Взаємодія із органами місцевого самоврядування» Марія Ніколаїшин, директор Стрийського місцевого центру з надання БВПД, розповіла учасникам про важливі соціальні та демографічні показники при створенні соціального паспорту громади. Експерт наголосила на важливості вмінь та навичок «інтегратора» знати та прогнозувати, що може відбутись в громаді. Серед показників, на які звернула увагу Марія Ніколаїшин  – кількість населення, національний склад населення громади, соціальні групи та зайнятість населення, міграційні процеси, географічне розташування та доступність до найближчого центру.

Про SWOT-аналіз та аналіз стейкхолдерів (партнерів), можливі стратегії адвокатування – розповіли Олександр Гриб, начальник відділу комунікацій та міжнародного співробітництва Координаційного центру з надання правової допомоги та Катерина Хільчевська, менеджер проектів Української фундації правової допомоги.  Катерина Хільчевська ознайомила учасників із методом аналізу  SWOT — сильні та слабкі сторони, можливості та загрози, а також розповіла про матрицю адвокаційної стратегії. Олександр Гриб розповів про метод аналізу стейкхолдерів, та звернув увагу учасників на основні показники такого аналізу.

Про засади функціонування місцевого самоврядування в Україні, децентралізацію, нові підходи до формування та виконання місцевих бюджетів та інструменти співробітництва територіальних громад та реформи органів місцевого самоврядування розповіла Ніна Наталенко, експерт з питань децентралізації та місцевого самоврядування Інституту громадянського суспільства. Учасники мали змогу обговорити актуальні питання законодавства у сфері реформування органів місцевого самоврядування, та вплив реформи на співпрацю з місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Василь Ковальчук, директор Ковельського місцевого центру з надання БВПД, розповів про місцеві програми розвитку безоплатної правової допомоги, організацію надання безоплатної первинної  правової допомоги на рівні районних та сільських рад, форми безоплатної правової допомоги, які можуть надавати органи місцевого самоврядування.

DSC 0294

Досвід, історію, створення та розвиток комунальної установи «Скадовський центр з надання безоплатної первинної правової допомоги» представила Віра Шульгіна, юрист Скадовського центру з надання безоплатної первинної правової допомоги. Вона розповіла учасникам про переваги створення комунальної установи та кроки створення такої установи у громаді.

Другого та третього дня учасники установчого семінару зосередились на розгляді питань комунікації із ЗМІ, взаємодії з суб’єктами надання первинної правової допомоги та фандрейзингу. Так, у своїй доповіді Максим Ільчишен, директор Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, розповів про мотивацію осіб публічного і приватного права до надання безоплатної первинної правової допомоги (БППД). Також, експерт зосередився на особливостях громадського сектора та механізмах взаємодії місцевих центрів з громадськими організаціями та іншими суб’єктами надання БППД.

DSC 0418-648x430

Голова Правління Української фундації правової допомоги, експерт ГО «Регіональний центр прав людини», адвокат, Роман Мартиновський розповів про  надання правової допомоги адвокатами безоплатно поза надання вторинної правової допомоги: культура Pro Bono, стратегічні справи Української Гельсінської спілки з прав людини, юридичні клініки.

Денис Гречко, координатор Міжнародного благодійного фонду «Горєніє», розповів про ефективну переадресацію клієнтів між місцевими центрами з надання БВПД та суб’єктами надання БППД, а також – про нові форми надання безоплатної правової допомоги, такі як дистанційне консультування, виїзне консультування, сприяння роботі пара-юристів.

Досвід Чугуївської правозахисної групи представив Роман Лихачов, голова Чугуївської правозахисної групи, адвокат, та розповів про особливості надання безоплатної правової допомоги особливим категоріям громадян: учасники АТО, інваліди, внутрішньо переміщені особи. Завершився тематичний блок короткими виступами «інтеграторів» та сесією обміну  практичним досвідом.

Про інформаційний супровід діяльності місцевих центрів з надання БВПД між Координаційним центром з надання правової допомоги та місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги та внутрішні документи, які регулюють таку діяльність представила Ганна Приходько, менеджер проектів Української фундації правової допомоги.

IMG 7484-648x432

Руслан Краплич, голова ради директорів Фундації імені князів-благодійників Острозьких, та Аліна Гладка, регіональний координатор проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», розповіли учасникам про основи фандрайзингу та проекти донорів у сфері безоплатної правової допомоги.

Ірина Латиш, координатор Громадської приймальні Української фундації правової допомоги, координатор Біржі Pro bono, представила досвід Біржі та розповіла про досвід залучення коштів на реалізацію проектів.

Про  управління знаннями учасників системи безоплатної правової допомоги та групи в соціальних мережах, тренінги у системі БПД, дистанційний навчальний курс для «новачків» в команді БПД – як адвокатів, так і співробітників центрів – учасників заходу ознайомила Юлія Лісова, заступник начальника відділу забезпечення якості безоплатної правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Координаційного центру з надання правової допомоги.

Захід організовано Координаційним центром з надання правової допомоги спільно з Українською фундацією правової  допомоги за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

DSC 0272

11997972 10207459439101920 178672061 n-648x483

Нагадаємо, одне із важливих  завдань 100 новоутворених місцевих центрів – розвиток активних зв’язків із громадськими організаціями та об’єднаннями на місцевому рівні, органами адвокатського самоврядування, волонтерськими організаціями тощо  з  метою  створення  мережі  широкого  партнерства  суб’єктів  надання  послуг безоплатної правової допомоги, інформування громад щодо їхнього права на отримання безоплатної правової допомоги. З цією метою у структурі місцевих центрів утворено відділ взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги, керівниками яких і є «інтегратори». Підставою для призначення начальників відділів взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги («інтеграторів») стало проведення в відкритого конкурсу, до участі в якому відповідні заявки подали 265 кандидатів в усіх регіонах України.

Бажаємо «інтеграторам» плідної роботи на місцях!

{module Інтегратори} 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter