назад
06.06.16

У столиці пройшов тренінг з розробки навчальних матеріалів щодо захисту прав ВПО

sgsdg4 та 5 червня 2016 року у Києві відбулася перша частина установчої сесії для адвокатів-тренерів у системі БПД із розроблення навчальних матеріалів щодо питань захисту прав внутрішньо переміщених осіб на тему «Надання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам: назустріч європейським стандартам». Тренінг організований спільно Координаційним центром з надання правової допомоги та проектом Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні».

Участь у тренінгу взяли провідні міжнародні та національні експерти з питань ВПО, а також 10 адвокатів, які працюють в системі безоплатної вторинної правової допомоги, та самі є внутрішньо переміщеними особами і мають досвід участі у проектах щодо проведення тренінгів та підготовки матеріалів стосовно захисту прав ВПО.

Тренінг відкрили Мирослав Лаврінок, перший заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги, Антоніна Вихрест, менеджер Проекту «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні», Тетяна Ковальова, начальник управління з питань гуманітарного співробітництва та внутрішньо переміщених осіб, Міністерство України з питань окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, та Ганна Христова, керівник проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні».

eekjtdkyl

Євгенія Джакомопуло, виконавчий директор Центру з адвокації стандартів Ради Європи «ACCESS» (Страсбург), представила учасникам презентацію про стандарти Ради Європи стосовно захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

Євгеній Герасименко, доцент кафедри Адміністративного права, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, юридичний факультет, розповів учасникам про проблемні питання правового регулювання та правозастосовчої діяльності у галузі реалізації та захисту прав внутрішньо переміщених осіб. Також Євгеній Герасименко ознайомив учасників з можливістю застосування європейських стандартів та рекомендацій при здійсненні національного судочинства.

gerasymenko

Довгострокові консультанти проекту Ради Європи Олександр Ворошков, Олександр Кисельов, Сергій Марущенко та Олексій Мурашкевич, ознайомили учасників з ситуацією дотримання та реалізацією прав ВПО в Донецькій, Луганській, Київській та Дніпропетровській областях. Також ними були озвучені найбільш характерні проблеми для кожної з вказаних областей.

На другий день тренінгу під час своєї презентації Євгенія Джакомопуло більш детально зупинилася на конкретних рішеннях Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), у яких суд сформулював основні принципи тлумачення гарантій забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб.

Після цього адвокати-учасники тренінгу, розділившись на 4-ри робочі групи, вирішували практичні завдання. Так, учасникам було надано фабулу справи, яку необхідно було охарактеризувати з позиції наявності порушення прав ВПО, гарантованих Конвенцією, та проаналізувати перспективи розгляду заяви щодо такого порушення у ЄСПЛ.

13307214 1063415670400077 6225932457934021320 n

У своєму виступі Борис Бабін, завідувач сектором Інституту Законодавства ВРУ, д.ю.н., проф., розповів про існуючи міжнародні механізми захисту прав ВПО, їх особливості, співвідношення та порядок використання.

Вікторія Мітько, начальник Управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги, поінформувала учасників про логістичні та технічні моменти організації серії каскадних тренінгів із захисту прав ВПО. Одразу по цьому учасники продовжили роботу у малих групах із завданням розроблення зразку програми регіональних каскадних тренінгів із захисту прав ВПО, представили та обговорили зразки програм.

Друга частина тренінгу відбудеться 18 червня 2016 року. Планується, що під час неї учасники представлять та обговорять навчальні презентації, які будуть використовуватися під час проведення каскадних тренінгів для адвокатів у регіонах.

ДОВІДКОВО

Проект Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» реалізується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки. Проект спрямований на реалізацію заходів з удосконалення нормативно-правової бази стосовно внутрішньо переміщених осіб, імплементації стандартів щодо захисту ВПО та відповідних процедур, сприяння доступу ВПО до психологічної, медичної, соціальної та правової допомоги та підвищення рівня їх обізнаності про свої права, а також підтримку ініціатив щодо інтеграції та підвищення спроможності ВПО на рівні територіальних громад.

Серед національних партнерів проекту – Міністерство соціальної політики, Державна міграційна служба, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерство юстиції України, інші органи виконавчої влади, Координаційний центр з надання правової допомоги, громадські організації та місцеві органи влади.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook       YouTube YouTube        Google Google+  тTwitter