назад
02.07.16

У столиці пройшов тренінг з розробки програми та методичних рекомендацій надання БПД для органів місцевого самоврядування

13510765 1723522844577176 5052000032486274949 n23 та 24 червня 2016 року у Києві відбулось засідання робочої групи із розроблення модельної програми надання безоплатної правової допомоги та методичних рекомендацій для органів місцевого самоврядування. Засідання організовано спільно Координаційним центром з надання правової допомоги та проектом «Доступна та якісна правова допомога в Україні», за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Участь у тренінгу взяли представники громадських організацій, директори місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, начальники відділів взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги, спеціалісти Координаційного центру. Засідання відкрив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський.

111111

23 червня учасники обговорили деталі налагодження співпраці місцевих центрів з громадськими організаціями в частині спільної розробки програм надання безоплатної правової допомоги та методичних рекомендацій для органів місцевого самоврядування та спільно з експертом Міжнародного фонду «Відродження» Катериною Хільчевською визначили шляхи й етапи розробки проекту модельної програми.

222222

Представники Координаційного центру начальник відділу внутрішнього аудиту Віталій Охріменко та заступник начальника управління стратегічного планування і фінансів Наталія Костриба ознайомили учасників із механізмом фінансування програм та особливостями формування кошторису.

Учасники зустрічі намагалися визначити основні проблеми та складнощі, які виникають під час погодження та затвердження регіональних/місцевих програм, а саме:

• відсутній єдиний підхід щодо співпраці з ОМС в частині затвердження програм;
• потребує вирішення питання мотивації та поінформованості представників ОМС щодо важливості прийняття програм та їх фінансування;
• залишається проблематичним затвердження програм на обласному рівні;
• існує дублювання в програмах інших організацій чи установ таких самих питань, які визначаються для затвердження в програмах надання БПД.

333333

На думку учасників робочої групи, аби уникнути цих складнощів, слід:

• при розробці програм передбачити партнерську співпрацю з ОМС;
• розробити механізм визначення головних проблем в громаді;
• здійснювати моніторинг актуальних питань та проблем громад, забезпечити їх донесення до ОМС, з метою внесення змін до того чи іншого рішення;
• забезпечити обмін досвідом між провайдерами правової допомоги при розробці програм;
• у разі неможливості затвердження програми, розглянути можливість врахування пропозицій та внесення їх до планів соціально-економічного розвитку району/області тощо;
• у випадку дублювання питань у програмах інших організацій розглянути можливість заключення меморандумів чи створення робочих груп щодо співпраці.

24 червня під час засідання робочої групи учасники розглянули етапи підготовки та розробки методичних рекомендацій для органів місцевого самоврядування, визначили структуру документу та його основні підрозділи.

4

Учасники під час роботи в групі окреслили коло питань, які потрібно враховувати при розробці програми чи методичних рекомендацій. Зокрема зазначили, що існує доцільність розробки та затвердження структури звіту про виконання програми; потребує визначення питання застосування креативних методів; потрібно здійснювати соціальні дослідження або використовувати їх елементи в оцінці програм.

555555

За результатами дводенної зустрічі учасники вирішили підготувати пілотний проект для Асоціації міст України з метою залучення Асоціації до співпраці із провайдерами безоплатної правової допомоги. Учасники визначилися із подальшими кроками щодо розробки проектів програм та презентації проекту методичних рекомендацій для ОМС на наступному засіданні робочої групи, яке попередньо заплановане на вересень.

666666


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook    YouTube YouTube    Google Google+  тTwitter