назад
01.12.16

У Сумах вшанували інвалідів

SuM 2016 11 30 invalidu 1Головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання первинної правової допомоги Сумського місцевого центру Яна КНУРЕНКО, та головний спеціаліст відділу організації надання БВПД та роботи з адвокатами Олексій АНДРІЯНОВ стали співорганізаторами заходыв з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю в обласній філармонії, разом із Громадською організацією «Промені надій».

Разом з учасниками урочистостей представники Місцевого центру оглянули щорічну виставку художньо-прикладного мистецтва осіб з інвалідністю «Творчість не має меж», де було представлено 165 окремих і групових самобутніх творчих робіт.
«Люди з обмеженими можливостями – це не просто особлива категорія. Це особливе ставлення до життя, особливі надії на те, що все буде добре. Тому спільними зусиллями ми забезпечуємо практичну реалізацію державних гарантій громадянам з особливими потребами – на медичну допомогу та реабілітацію, освіту, працевлаштування, матеріальне забезпечення, соціально-побутове обслуговування, створення громадських об’єднань та реалізацію творчих здібностей», – наголосила
заступник голови облдержадміністрації Ірина  КУПРЕЙЧИК.
Наразі на Сумщині проживає 61,8 тисяч громадян з обмеженими фізичними можливостями, це 5% від загальної чисельності населення. Серед них, 3,7 тисячі дітей-інвалідів.
Задля забезпечення потреб цієї верстви населення в області здійснюється виплата щомісячної державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам. У
2016 році здійснена виплата вказаної допомоги на загальну суму 145,1 мільйона гривень, яку отримали 11 тисяч осіб з обмеженими фізичними можливостями.

SuM 2016 11 30 invalidu 2

На Сумщині створена досить розвинена мережа реабілітаційних установ для дітей з інвалідністю. Кваліфіковану допомогу надають Сумський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів та 12 місцевих центрів, а також 3 відділення соціальної та соціально-побутової реабілітації інвалідів, що входять до складу територіальних центрів соціального обслуговування. Всього охоплено реабілітаційними послугами 1331 дитина-інвалід, що становить 65,7% від потребуючих.
У місті Конотоп діє спеціалізована служба таксі для обслуговування осіб з обмеженими фізичними можливостями, якою вже скористалися 42 людини з ураженням опорно-рухового апарату.
З вересня 2016 року у Сумах в структурі Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» також запроваджено послуги «соціального таксі», де автомобіль пристосований для одночасного комфортного перевезення 4 осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Працівники Місцевого центру пригощали людей з обмеженими можливостями солодким печивом, гарячим чаєм, кавою та допомагали їм.

По закінченню концертної програми були розповсюджені листівки, візитівки та календарики Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.