назад
21.05.18

У Талалаїській райдержадміністрації говорили про зміни у законодавстві

DSCN1131 117 травня 2018 року з метою проведення інформаційно-просвітницьких заходів «Я маю право!» серед населення , підприємств, установ на правову тематику начальник Талалаївського бюро правової допомоги Яна Мудревська зустрілася із працівниками сектору економіки Талалаївської райдержадміністрації.

В ході наради особлива увага була приділена змінам до закону “Про запобігання та протидію домашньому насильству”, так як в реальному житті постраждалі члени сім’ї та діти частіше залишались сам на сам із домашнім терором.

Під домашнім насильством тепер слід розуміти будь-яку дію фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, а також погрози вчинення таких діянь.

Постраждалими визнаються особи, незалежно від того, чи проживають вони спільно зі своїми кривдниками, чи ні (наречені, подружжя, колишнє подружжя, мати, батько, діти, їх батьки, брати, сестри, нерідні батьки, опікуни, піклувальники, їхні діти, прийомні діти, діти-вихованці, інші родичі до двоюрідного ступеню зв’язку, особи, які спільно проживали або проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі, їх діти та батьки) та особи, які проживають разом (будь-які інші родичі, люди, які пов’язані спільним побутом, мають спільні права та обов’язки).

Постраждалі мають право користуватися безоплатними послугами адвокатів Центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а за подання таких заяв до суду — судовий збір не сплачується.

Потерпіла особа може вимагати від кривдника компенсації: її витрат на лікування, отримання консультацій або на оренду житла, яке вона винаймає з метою уникнення домашнього насильства, періодичних витрат на її утримання, утримання дітей чи інших членів сім’ї, які перебувають (перебували) на утриманні кривдника.

До кривдника можуть бути застосовані наступні спеціальні заходи:

– терміновий заборонний припис – заборона перебувати, проживати, контактувати з постраждалою людиною як на підставі її заяви, так і за власною ініціативою у разі існування загрози її життю чи здоров’ю. При цьому заборона перебувати разом кривднику і постраждалій особі не залежить від того, кому належить помешкання — постраждалому, кривднику, їхньою спільною власністю чи власністю третіх осіб.

– обмежувальний припис – застосовується на підставі судового рішення за заявою постраждалої особи (або її представника). Суд розглядає справу про видачу обмежувального припису в порядку окремого провадження не пізніше 72 годин після надходження до суду заяви про видачу обмежувального припису. Кривдника викликають до суду через розміщення оголошення на офіційному сайті суду. Однак судовий розгляд можуть провести і без виклику та участі кривдника, якщо того вимагає безпека постраждалої особи.

За отриманням консультації та захистом прав звертайтеся до Талалаївського бюро правової допомоги (смт.Талалаївка, вул. Центральна, б. 5, за телефоном (04634) 2-10-73).

Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.