назад

У Татарбунарах представники системи безоплатної правової допомоги з дітьми обговорили тему булінгу

Спеціаліст Татарбунарського бюро правової допомоги Інга Дмитрієва в КП “ДОЗ “Зорька” Татарбунарського району провела правопросвітній захід на тему “СТОП БУЛІНГ!” для дітей, які відпочивають в ДОЗ, а також для вихователей та керівного складу.

Всього у заході взяло участь близько 250 дітей та 40 дорослих. Захід проведено спільно з представниками партнерських організацій – Татарбунарського офісу Мережі правового розвитку Катериною Кирган-Мангул та Громадського центру правосуддя Леонідом Семененко.

Булінг – це не лише моральне, а інколи фізичне пригноблення слабшого.

Уже сьогодні виділяють чотири його різновиди:

  • вербальний (словесний);
  • фізичний;
  • соціальний;
  • кібербулінг.

Діти різні за своїм характером, багато хто чутливий і досить близько сприймає слова до серця.

На жаль, такі школярі найчастіше стають жертвами цькування. Знущання над ними приносить задоволення агресору, особливо він щасливий, коли зміг довести до сліз.

Як розпізнати жертву булінгу?

Дитина замикається в собі, плаче без пояснень, втрачає апетит, не цікавиться звичайними для неї речами, стає флегматичною. Якщо насилля тривале, то значно віддаляється від родини, часто гуляє наодинці, з’являється агресія. У разі відвертої розмови може відкритися, розказати про образу і запитати, чи то є правдою, що про нього сказали.

Жертви булінгу переживають важкі емоції – почуття приниження і сором, страх, розпач і злість. Булінг вкрай негативно впливає на соціалізацію дитини.

Хуліганство важко сприймається у будь-якому віці, а особливо у дитячому чи підлітковому. Перше, що можна зробити для своєї дитини – дати зрозуміти, що її проблеми хвилюють вас. Не залишайте її наодинці з ситуацією, адже це шлях до деформації особистості.

Важливо, аби підліток розповів про те, що коїться у школі, а з отриманої інформації необхідно робити висновки. Контролюйте ситуацію, аби вчасно втрутитися в її перебіг. Якщо ці суперечки не просто дитячі негаразди, а дійсно булінг, звертайтесь до класного керівника та шкільного психолога.

Насилля вимагає негайного втручання батьків! Не будьте байдужими до проблем своєї дитини, їй дуже потрібна ваша підтримка.

Для отримання консультацій або додаткової інформації з правових питань, можна звернутися до Татарбунарського бюро правової допомоги за адресою: м. Татарбунари, вул. В.Тура, 48. Контактний телефон: (04844) 3-18-46.