назад

Лекція про права дитини та їх захист

17 липня 2019 року головний спеціаліст Чигиринського бюро правової допомоги Оксана Кривошея спільно з фахівцем Чигиринського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Черкаській області Іриною Устименко, юрисконсультом Чигиринського РЦСССДМ  Михайлом Кононенком, головним спеціалістом служби у справах дітей Чигиринської РДА Ольгою Лук’янчук провели лекцію на тему: «Права дітей» для суб’єктів пробації, які не досягли повноліття.
Метою лекції є ознайомлення неповнолітніх з правами, що гарантуються чинним законодавством та обов’язками. Присутніх поінформовано, що в залежності від віку дитини, законодавством передбачено різний обсяг та механізми реалізації її прав. Повноцінний та дієвий захист прав дитини є обов’язком держави.
Деякі права у дитини виникають з народження, а саме: право на ім’я, громадянство, піклування і турботу, медичну допомогу, достатнє і здорове харчування, повагу, право сповідувати власну релігію, право бути вислуханим, право висловлювати власну думку, право на гідне ставлення до себе та на захист від будь-якої роботи, яка може бути небезпечною для здоров’я. Із збільшенням віку дитини збільшується і обсяг її прав. З 18-річного віку  особа набуває повної дієздатності, втрачає статус дитини й отримує всі права дорослої людини.Під час лекції доведено до відома види кримінальної відповідальності за вчиення правопорушення, що передбачена для неповнолітніх.
На сьогодні в Україні спостерігається багато випадків дискримінації прав людини і дитини. Громадяни недостатньо обізнані зі своїми правами та не завжди знають, куди звернутися за їх захистом. Для вирішення цієї проблеми створені місцеві центри БВПД. Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).