назад

13254388 480186978838930 954037348145536599 nТернопільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідав навчальний заклад з метою розширення правових знань учнів.

Так, 13 травня 2016 року начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Максимюк та заступник начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Юрій Франків провели урок правових знань з учнями Тернопільської Української гімназії ім. І.Франка.

Фахівці розповіли учням, що право на отримання вторинної безоплатно допомоги мають діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, діти, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї (ст.14 Закону « Про безоплатну правову допомогу»).

Гімназистів цікавили питання, що стосувалися прав неповнолітніх при затриманні працівниками поліції.

Учням розповіли, що особа віком до 18 років може бути затримана, якщо:

1) її застали на місці вчинення злочину або безпосередньо після його вчинення;

2) очевидці прямо вкажуть на неповнолітнього, що саме він вчинив злочин;

3) на підозрюваному або його одежі, при ньому або в його житлі буде виявлено явні сліди злочину (ст.106 КПК).

Про затримання неповнолітнього повідомляють батькам або законним представникам. Адміністративне затримання може тривати не більше 3 год. 

При порушенні Кримінального кодексу неповнолітній може бути затриманим до 72 годин.

Неповнолітні особи мають право до приїзду батьків та захисника відмовитись від дачі будь-яких пояснень.

На допит неповнолітніх мають викликати через законних представників та проводити допит у присутності педагога.

Нагадуємо, що у Тернопільській області діє три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги: Тернопільський, Кременецький та Чортківський.

Інформацію про центри та контакту інформацію можна знайти за посиланням.

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).