назад

13238949 1002024409845195 4930142088184497291 nФахівець Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області відвідав навчальний тренінг з метою розширення співпраці з громадськими організаціями в напрямку захисту прав громадян.

Так, 15 травня 2016 року заступник начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Олег Кононенко  відвідав захід на тему “Як захищати свої права?”, який організували представники правозахисного центру “Наш Світ”.

Участь у тренінгу взяли громадські організації Тернопілля: Тернопільська міська громадська організація «Центр духовної та психологічної підтримки «Джерела», громадсько-молодіжна організація “Братерство сиріт”, Тернопільське обласне відділення ВБO “Всеукраїнська Мережа людей що живуть з ВІЛ/СНІДом” та працівники медичної галузі.

Під час заходу тренер Володимир Косенко та експерт-юрист Ігор Кобліков піднімали питання дискримінації в Україні, говорили про антидискримінаційні поправки до трудового законодавства та захист прав у суді та  результати реформування системи силових структур в Україні − створення Національної поліції, злочини на ґрунті ненависті.

Серед низки питань які обговорювалися присутніх зацікавила інформація, що стосується адміністративного затримання. Ігор Кобліков розповів, що адміністративне затримання провадиться поліцією при вчиненні адміністративного правопорушення  за таких обставин: дрібного хуліганства, порушення порядку організації і проведення мітингів, вчиненні злісної непокори законному розпорядженню чи вимозі поліцейського, публічних закликів до невиконання вимог поліцейського, порушення правил обігу наркотичних засобів або психотропних речовин, при розпиванні спиртних напоїв у громадських місцях, при порушенні правил дорожнього руху тощо. Адміністративне затримання може тривати не більше як 3 години.

13226876 1002024879845148 7019790104393741179 nФахівець Регіонального центру підкреслив, що про факт адміністративного затримання складається протокол, який підписується посадовою особою, яка його склала і затриманим. Правоохоронці в обовязковому порядку повинні повідомити Регіональний центр про факт затримання. Олег Кононенко звернув увагу на те, що під час затримання не потрібно відмовлятися від захисту адвокатів які співпрацюють з центрами надання безоплатної вторинної правової допомоги, адже, адвокат забезпечує дотримання прав людини.

Організатори роздали учасникам роздаткові матеріали – брошури “Я та моя нова поліція” в яких зазначені  екстрені номери за якими можна повідомити про порушення своїх прав.

Нагадуємо, що отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).