назад

1122

У Тернопільському прес-клубі обговорили питання реформування територіальних органів Міністерства юстиції України та створення бюро правової допомоги, які забезпечуватимуть роботу громадських приймалень із надання безоплатної первинної правової допомоги та мають на меті посилення правової спроможності територіальних громад.

22 березня 2016 року відбулася прес-конференція за участю президента Українського освітнього центру реформ Ірини Мовчан, начальника Головного Територіального управління юстиції у Тернопільській області Едуарда Кольцова,  заступника директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Світлани Бандури та  директора Чорківського місцевого центру з надання БВПД Марії Гамбаль.

2233Едуард Кольцов розповів, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2016 року № 99 «Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги» у зв’язку з децентралізацією повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а також з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань будуть ліквідовані територіальні органи Міністерства юстиції на рівні міст і районів та включені відділи ДВС та відділи ДРАЦС  районних  та міжрайонних управлінь юстиції до структури Головного територіального управління юстиції. На основі майна і коштів ліквідованих управлінь юстиції будуть утворені бюро правової допомоги.

3344Бюро правової допомоги на Тернопільщині, як і у всій Україні, запрацюють вже з 1 липня цього року. Основною місією таких бюро буде активне правопросвітництво на рівні територіальних громад. Світлана Бандура розповіла, що в області бюро правової допомоги будуть створені у всіх районних центрах, як відокремлені структурні підрозділи вже існуючих місцевих центрів – Тернопільського, Чортківського та Кременецького. У кожному бюро працюватиме 2-3 кваліфіковані працівники – юристи, які надаватимуть правові послуги громадянам. Важливим при прийнятті на роботу юристів, окрім професійних якостей, буде вміння працювати з людьми. У кожному центрі буде 3 робочі станції для користування клієнтами: одна – для генерації електронного цифрового підпису, дві – для доступу до електронних сервісів Мін’юсту.

“Утворення Бюро правової допомоги посилить правову спроможність громадян, оскільки жителі невеликих містечок та сіл зможуть отримати правові роз’яснення та консультації. Практика надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах показала, що неможливо розділити надання первинної і вторинної правової допомоги. Більше половини клієнтів, які зверталися до місцевих центрів, потребували надання саме первинної правової допомоги” – зазначила Марія Гамбаль.

4455Президент Українського освітнього центру реформ Ірина Мовчан розповіла про кабінет електронних послуг на сайті Мін’юсту, де можна самостійно, зі свого комп’ютера, отримати доступ до багатьох державних реєстрів – реєстру прав на нерухоме майно, електронного Реєстру апостилів, Реєстру Державної реєстрації цивільного стану, інформації щодо стану судового розгляду, сплати судового збору он-лайн та інше. Ірина Мовчан  підкреслила,  що окрема увага приділяється доступу до отримання он-лайн послуг громадянам, які не мають доступу до інтернету. Для цього в партнерстві з програмою «бібліоміст» заплановано проведення вебінарів- інструктажів для працівників бібліотек по всій Україні.