назад

13325586 485767481614213 2597555129294600897 n

Фахівці Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  взяли участь у низці заходів з метою організації роботи дистанційних консультаційних пунктів та поширення інформації про безоплатну правову допомогу.

Так, 30 травня 2016 року фахівці місцевого центру взяли участь у засіданні обласної школи методиста на тему “Ефективний менеджмент ЦБС — запорука успішної діяльності бібліотечних закладів” у Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці.  Захід відбувся для завідувачів методичних відділів районних бібліотек Тернопільської області та міста Тернополя.

Начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Ірина Максимюк розповіла присутнім про роботу місцевого центру. Фахівець пояснила, що безоплатна вторинна правова допомога включає в себе захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та складання документів процесуального характеру.

Право на отримання такої допомоги мають соціально – незахищені категорії громадян: малозабезпечені особи, інваліди, які отримують пенсію або допомогу у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, ветерани війни (учасники бойових дій, у тому числі учасниюки АТО, члени сімей загиблих), особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, реабілітовані особи та інші (ст.14 Закону «Про безоплатну правову допомогу»).

Учасники задавали питання щодо того яким чином контролюється якість надання безоплатної вторинної правової допомоги. Юрій Франків повідомив, що адвокати надають правову допомогу відповідно до стандартів якості надання БВПД у кримінальному процесі, які затверджені Наказом Міністерства юстиції №386/5 від 25.02.2014р., а дотримання вимог цих стандартів якості здійснюється працівниками відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області.

У результаті зустрічі сторони домовилися про створення дистанційного консультаційного пункту за допомогою системи “Бібліоміст” на базі Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки.

13322034 485772244947070 5070660923456337173 nТакож, директор місцевого центру Юрій  Гордєєв та начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Сергій Дубчак взяли участь у семінарі працівників відділів культури районних державних адміністрацій та виконавчих комітетів міських рад міст обласного значення. Захід відбувся у Тернопільському регіональному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

Юрій Гордєєв розповів про роботу місцевого центру та відповів на запитання присутніх щодо того чи можуть громадянам відмовити у наданні безоплатної вторинної правової допомоги.

Отже, відмовити в наданні правової допомоги особі можуть за наступних підстав:

– особа не належить до жодної з категорій осіб, які відповідно до Закону мають право на безоплатну вторинну правову допомогу;

– особа подала неправдиві відомості або фальшиві документи з метою віднесення її до однієї з категорій осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу;

– вимоги особи про захист або відновлення її прав є неправомірними;

– особі раніше надавалася безоплатна вторинна правова допомога з одного і того ж питання;

– особа використала всі національні засоби правового захисту у справі, з якої звертається за наданням безоплатної вторинної правової допомоги (у цьому випадку додається письмове роз’яснення про порядок звернення до відповідних міжнародних судових установ чи відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна).

Нагадуємо, що отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).