назад
02.06.16

Канадські експерти зустрілися із адвокатами, які надають БПД у Києві

style=border: 1px solid #0C4863; margin-right: 10px; margin-bottom: 10px;1 червня у рамках підготовки ініціативи «Адвокат майбутнього» (The Lawyer of Tomorrow) експерти Канадської асоціації юристів (Canadian Bar Association, CBA) відвідали Регіональний центр з надання БВПД у місті Києві, де поспілкувалися із адвокатами та на прикладі роботи центру дізналися більше про їх співпрацю із центрами, справи, які ведуть адвокати, програму підвищення кваліфікації в системі БПД.

 

Голова CBA Джон Хойлз, керівник міжнародних програм СВА Кімберлі Інксатер, юрист-координатор із законопроектної роботи та розробки реформ у СВА Сара МакКензі, директор та менеджер українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» Лариса Бізо та Оксана Кікоть безпосередньо від адвокатів, які співпрацюють зі згаданим центром, дізналися про досвід такої співпраці із самого початку функціонування системи БПД в Україні, справи, у яких адвокати брали участь як захисники за відповідними доручення центру, у тому числі ті, які вони у суді завершували на користь клієнтів.

image 0.02.01.4f0f508ab7ca285b8d43a2debd48eb02357bb744f0125bb620dd79dbc15e8091 V копия

Заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Сергій Троценко, який також взяв участь у зустрічі, більш детально розповів експертам про становлення інституту БПД в Україні, конкретні результати за період роботи системи та окреслив середньострокові перспективи її розвитку. За його словами, поряд з покращенням доступу до БВПД та забезпеченням її якості особлива увага приділятиметься розвитку правопросвітництва на рівні громад.

Джон Хойлз, зокрема, позитивно відзначив те, що в Україні існує гаряча лінія для повідомлень про затримання, що працює цілодобово, тож у будь-який час доби адвокат прибуде до затриманого впродовж 2 годин з моменту повідомлення центру.

Адвокати, які співпрацюють із центром, розповіли канадським колегам про роботу із клієнтами. Зокрема, адвокат Леся Ігнатенко розповіла про те, як сприймали раніше, а як – зараз адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу. Вона відзначила те, що, на її погляд, рівень довіри до адвокатів, які надають БПД, зріс, та вона пов’язала це із сумлінною та відданою працею адвокатів, які надають правову допомогу та з їхнім прагненням допомогти клієнту, незважаючи на його майновий чи соціальний статус, та усі перешкоди, які часом доводиться долати адвокатам, аби захистити права клієнтів.

image 0.02.01.8e53b30077a8f25547207525496bc93c891c0a939a0e019ae0994842d60853f2 V

Сергій Троценко також окремо виділив неупередженість адвокатів, які надають БПД. Він згадав про те, як однаково сумлінно вони захищали активістів Майдану та звинувачених у сепаратизмі, зміцнюючи таким чином довіру людей до системи. Щодо впливу системи БПД на правове середовище в країні, то, зокрема, Сергій Троценко навів слова директора Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, котрий назвав доступ до правової допомоги другим за значущістю фактором зменшення чисельності випадків застосування насильства правоохоронцями по відношенню до затриманих.

Окремо учасники зустрічі говорили про систему «каскадних тренінгів» для адвокатів у системі БПД. Більш детальніше про свій досвід розповіла адвокат-тренер Катерина Войтенко.

image 0.02.01.a43483eb9788bc128d5ba9c2914443fd2367bb84fd2fb603c6b0a939601d871c V

Говорили й про роботу місцевих центрів, що займаються наданням БВПД у цивільних та адміністративних судових спорах. Згідно статистичних даних впродовж майже року роботи цих центрів, більшість клієнтів, які звертаються до них, потребують не представництва в суді, а консультування з правових питань. Саме тому наступним етапом розвитку системи є створення та запуск бюро правової допомоги, що розпочнуть свою роботу вже з 1 вересня 2016 року та будуть орієнтовані на надання правової інформації, реалізацію правопросвітницької функції у громадах.

Нагадаємо, у рамках підготовки ініціативи «Адвокат майбутнього» за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» протягом тижня перебування в Україні канадські експерти провели оціночні сесії у трьох містах – Києві, Львові та Одесі за участі адвокатів з десяти регіонів країни; зустрілися із представниками Верховного суду України, керівництвом Міністерства юстиції та Адміністрації Президента України.

Візит канадських експертів в рамках оціночної місії організовано за підтримки проекту “Доступна та якісна правова допомога в Україні”.

ДОВІДКОВО

Ініціатива «Адвокат майбутнього» (The Lawyer of Tomorrow) буде реалізовуватися за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти та фінансується Урядом Канади. Ініціатива «Адвокат майбутнього» передбачає співпрацю між Канадським бюро міжнародної освіти, Асоціацією правників України (АПУ), ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» за експертної підтримки Канадської асоціації юристів (CBA) з метою розробки та реалізації програми професійної підготовки адвокатів, спрямованої на розвиток навичок з надання правової допомоги й адвокації для підтримки довгострокового розвитку професійної юридичної спільноти, правової допомоги та реформ у сфері правосуддя в Україні.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook     YouTube YouTube      Google Google+  тTwitter