назад

У центрі Чернівців школярі створили антибулінгові малюнки

     Яскраві, позитивні,  із закликом «Булінг – це не круто!». На Соборній площі Чернівців просто неба учні різних шкіл створювали антибулінгові малюнки. Творчий захід у Всеукраїнський тиждень протидії булінгу ініціював Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області.

     «Жодних обмежень! Малюйте, як бажаєте! Єдина вимога – усі малюнки має об’єднувати спільна тематика: ««Булінг – це не круто!». Ми роз’яснили це учням і були щиро вражені, коли малюнки наповнили не лише різнокольорові зображення, а й дуже потужні слова підтримки для тих, хто, можливо, зіштовхувався із таким негативним явищем, як шкільне цькування», – розповів директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області  Аркадій Мунтяну.

Поради від переможців, як боротись із булінгом, які вони залишили на своїх малюнках:

·       «Булінг – це не круто!».

·       «Сіяй, як сонечко, будь дружнім!».

·       «Давай, давай насмішки перемагай!».

·       «Ти зможеш, я вірю в тебе!».

·       «Живіть дружно!».

·       «Не звертай увагу на думку інших! Ти особистість! Вір у себе!».

     Окрім позитиву, переможці отримали ще й подарунки: міні – рюкзаки «Право з тобою» та значки «Безоплатна правова допомога». Водночас фахівці Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги нагадали учням шкіл про види булінгу та куди варто звертатись у таких випадках по правову допомогу.

Опісля на Соборній площі Чернівців відбулись масові танці проти булінгу. Акцію зорганізувало Головне територіальне управління юстиції у Чернівецькій області разом із хореографом Іваном Величком, а також партнерами, які допомагають реалізувати загальнонаціональний проект «Я маю право». Усе для того, щоб привернути увагу до проблеми цькування у школі, пояснити дітям відповідальність за булінг та навчити, як діяти у випадку порушення їхніх прав. «На Буковині впродовж тижня відбувалися різні правопросвітницькі заходи: правові уроки, круглі столи, семінари, під час яких правники розповідали про те, що таке булінг, як відрізнити цькування від звичайного конфлікту та які види булінгу існують. А танець проти булінгу – це наша спільна активність, яка об’єднує шкільні колективи. Ми намагалися показати, що булити не круто. Круто – проводити разом час і бути дружними», – зазначає начальник Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Вікторія Васильчук.

     «Мені дуже сподобалось, оскільки така тема, як «Стоп боулінг!», дуже важлива, оскільки у наш час багато цькування у школах», – розповіла учениця Чернівецької школи №19 Яна Лісовська.

До креативного заходу долучилось багато партнерів. Вони розмістили інформаційні ятки, тож діти мали змогу поспілкуватись із поліцейськими, дізнатись, які громадські організації захищають права громадян і дізнатись про установи, які допомагають молоді розвивати таланти. Кожен охочий мав змогу отримати інформаційні буклети, зокрема на правову тематику.