назад

У центрі уваги – антикорупційна реформа

За останні роки в Україні створена низка антикорупційних органів, серед яких НАБУ, ДБР, НАЗК, Спеціалізована антикорупційна прокуратура тощо, проте Україна залишається однією з найкорумпованіших країн Європи. Чи ефективне антикорупційне законодавство в Україні? Чому буксує антикорупційна реформа? Чому створення антикорупційних інституцій не покращило ситуацію, адже невідворотність покарання – головний стримуючий фактор для корупціонерів у цивілізованому світі? Чому немає довіри до дій влади в цьому напрямку?

У цих питаннях розбиралися експерти: директорка Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області, адвокат Марина Єлисєєва, громадський діяч Валерій Синявський, антикорупційний розслідувач Валерій Гурковський та депутат, секретар мандатно-антикорупційної комісії Херсонської міської ради Віталій Богданов разом з ведучою програми Ганною Тисленко.

Говорили про корупцію як одну із ключових перепон на шляху розвитку України, у тому числі і як найбільшу проблему для іноземного та вітчизняного бізнесу, про відсутність політичної волі, недосконалість законодавства, досвід інших країн та виховання «нульової толерантності» до корупції.

Так, Марина Єлисєєва вважає, що одним із головних викликів антикорупційної реформи є затягування розгляду корупційних справ у судах, і для ефективної боротьби з нею необхідно завершити судову реформу. А Віталій Богданов висловив сподівання, що коли остаточно запрацює Антикорупційний суд, то ми всі побачимо зміни.

Проте соцопитування показують, що українці не бачать покращень від реформ, і, як наслідок, не підтримують їх.

Продовжуючи тему,  Валерій Синявський пояснив недовіру до дій влади тим, що суспільство хоче посадок, а до влади приходять ті, хто не мають ні життєвого ні професійного досвіду.

Про світовий досвід боротьби з корупцією розказав Віталій Богданов, виокремивши китайську модель, коли виховання негативного ставлення до проявів корупції починається з дитинства, і німецьку – коли боротися з корупцією стає вигідно.
З огляду на це Марина Ігорівна запропонувала проводити широку роз´яснювальну роботу, яка б виховала у суспільстві нульову толерантність до корупції в цілому – як до топ-корупції, так і до побутової.

Детальніше – у програмі «У центрі уваги – реформи» на каналі «ЯТБ»