назад

У тиждень права студенти більше дізнаються про свої права

61-18 грудня 2017 року з нагоди відзначення Всеукраїнського тижня права на запрошення представників професійно-технічного училища № 8 м. Чернівці фахівець системи безоплатної правової допомоги провела правопросвітницький захід для студентів. Вона розповіла про механізм реалізації прав громадян, їх захист та відновлення у разі порушення.

Про 30 основ Декларації прав людини студентам різних спеціальностей розповіла заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Жанна Патєхіна. «Всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах. Кожна людина має право на життя, на свободу і на особисту недоторканність. Ніхто не повинен зазнавати тортур або жорстокого, нелюдського, або такого, що принижує його гідність, поводження і покарання», – наголосила фахівець.

61-2

З ціллю профілактики правопорушень серед неповнолітніх на прохання педагогів цього навчального закладу опісля Жанна Патєхіна провела інформаційну бесіду з окремою групою студентів, які відносяться до групи ризику. Вона розкрила основи поведінки підлітка у взаємовідносинах з поліцією. «Якщо когось із вас зупинили на вулиці, ви маєте виконувати лише законні вимоги працівника поліції, – пояснила фахівець системи безоплатної правової допомоги. – Вимагати паспорт поліцейські можуть лише у випадку, якщо вони запідозрили вас у скоєнні правопорушення. Будь-яке копирсання у ваших кишенях чи речах є неправомірним, тому якщо такі дії мають місце, вимагайте складення протоколу огляду та присутності двох понятих (свідків)».

Також Жанна Патєхіна розповіла про право українців на безоплатну правову допомогу та пояснила, як працює система безоплатної правової допомоги, завдяки якій таке право можна реалізувати.

Загальнонаціональний проект «Я маю право» і його значення – про це йшла мова далі. Фахівець системи безоплатної правової допомоги нагадала, що він покликаний підвищити рівень знань українців про свої права та навчити їх захищати і відстоювати їх, опираючись на відповідні знання.

По завершенню студенти дізнались контактну інформацію та отримали інформаційні буклети.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).