назад

Питання проведення спільних заходів для профілактики випадків домашнього насильства обговорили у Талалаївському районі

DSCN1037 108 грудня 2017 року з метою проведення правопросвітницьких заходів, спрямованих на запобігання випадкам домашнього насильства, працівники Талалаївського бюро правової допомоги взяли участь у засіданні круглого столу в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», яка щорічно проводиться з 25 листопада по 10 грудня в Україні.

Захід відбувся за ініціативи працівників Талалаївського бюро правової допомоги . До обговорення були запрошені: заступник голови Талалаївської райдержадміністрації Лариса Шевченко, працівники Талалаївского районного сектору з питань пробації на чолі з завідувачем Юлією Карпенко, начальник відділу освіти Талалаївської райдержадміністрації Оксана Плюта, завідувач сектору сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Ніна Луценко, директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Людмила Рябчун, начальник служби у справах дітей Людмила Сердюк та начальник Талалаївського бюро правової допомоги Яна Мудревська.

Під час свого виступу начальник бюро правової допомоги звернула увагу присутніх на масштабність проблеми та необхідність проведення заходів щодо попередження насильства в сім’ї, ознайомила із видами насильства та відповідальністю за вчинення протиправних дій.

Насильством в сім’ї слід вважати будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю.

Основні чотири форми насильства:
фізичне – умисне нанесення одним членом сім’ї іншому члену сім’ї побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до смерті постраждалого, порушення фізичного чи психічного здоров’я, нанесення шкоди його честі і гідності;
сексуальне – протиправне посягання одного члена сім’ї на статеву недоторканість іншого члена сім’ї, а також дії сексуального характеру по відношенню до неповнолітнього члена сім’ї;
• психологічне – насильство, пов’язане з дією одного члена сім’ї на психіку іншого члена сім’ї шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, якими навмисно спричиняється емоційна невпевненість, нездатність захистити себе та може завдаватися та завдається шкода психічному здоров’ю ( образи, тримання в атмосфері страху, псування особистих речей, ревнощі, стеження постійні звинувачення тощо);
економічне – умисне позбавлення одним членом сім’ї іншого члена сім’ї житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які постраждалий має передбачене законом право, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров’я.

Відповідальність за вчинення насильства у сім’ї:
Кримінальна – за вбивство (ч.1, 2 ст.115 КК України), за заподіяння тяжких тілесних ушкоджень (ст. 121,123, 124 КК України), за заподіяння тілесних ушкоджень середньої тяжкості (ст.. 122 КК України), зараження вірусом імунодефіциту чи іншою невиліковною інфекційною чи венеричною хворобою (ст.130, 133 КК України), залишення особи, яка перебуває у небезпечному для життя стані, без допомоги (ст.135КК України), зґвалтування (ст.152 КК України), статеве розбещення неповнолітньої особи (ст. 155, 156 КК України), злочини проти власності тощо.

Адміністративна – вчинення насильства в сім’ї, тобто умисне вчинення будь-яких дій фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування фізичного насильства, що не завдало фізичного болю і не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, а так само невиконання захисного припису особою, стосовно якої він винесений, не проходження корекційної програми особою, яка вчинила насильство в сім’ї (ст. 1732 КУпАП), доведення неповнолітнього до стану алкогольного сп’яніння (ст.. 180 КУпАП), ухилення від виконання обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання, виховання неповнолітніх дітей (ст..184 КУпАП) тощо.

Цивільно-правова – необхідність відшкодування потерпілому завданої моральної та матеріальної шкоди (ст.. 28 КПК України та ст..40 КУпАП).

Завідувач Талалаївского районного сектору з питань пробації Юлія Карпенко повідомила про кількість осіб, що перебувають на обліку та вчиняють насильство в сім’ї.DSCN1034 1

Начальник служби у справах дітей Талалаївської райдержадміністрації Людмила Сердюк розповіла про вчинення випадків насильства щодо дітей у районі.

Під час обговорення питання присутні погодилися, що проведення спільних заходів, спрямованих на попередження насильства та профілактики жорстокої, протиправної поведінки необхідні для вирішення актуальних питань сьогодення.

За отриманням консультації та захистом прав звертайтеся до Талалаївського бюро правової допомоги (смт.Талалаївка, вул. Центральна, б. 5, за телефоном (04634) 2-10-73).

Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.