назад

У вас викрали транспортний засіб? Вимагайте відшкодування моральних збитків

мотоцикл     За інформацією Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області, у І півріччі 2016 року на Хмельниччині було скоєно 111 крадіжок транспортних засобів. І тільки у 40 випадках особу крадія було встановлено. Героєві нашої сьогоднішньої історії, у якого викрали мотоцикл, пощастило: злочинця було покарано, а потерпілому не лише повернули транспортний засіб, але й відшкодували моральний збиток. Про це подбав адвокат, призначений у Старокостянтинівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

     Допомагати чоловікові, який звернувся до Старокостянтинівського місцевого центру з надання БВПД, доручили адвокатові Олегу Прокоф’єву (доручення №35 від 16 березня 2016 року). Захисник підготував цивільний позов про відшкодування моральної шкоди та подав його від час підготовчого судового засідання до Старокостянтинівського районного суду, який розглядав справу.

     Треба зазначити, що відповідно до положень кримінального процесуального законодавства, зокрема частини першої статті 128 КПК України, особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред’явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

     Праця адвоката не була марною: на стадії судового розгляду обвинувачений добровільно у повній мірі відшкодував моральну шкоду потерпілому та повернув мотоцикл.