назад
27.01.17

У Вінниці підвели підсумки роботи системи безоплатної правової допомоги за 2016 рік

1Сьогодні, 27 січня, у конференц-залі готелю «Оптіма» пройшла робоча нарада «Підведення підсумків роботи системи БПД за 2016 рік. Реалізація пріоритетних напрямків роботи у 2017 році». Зустріч складалася з двох частин та була ознаменована присутністю гостей з прокуратури, поліції, судової гілки влади, омбудсменів, Вінницької обласної Ради, Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області та Координаційного центру з надання правової допомоги.

Відкрила нараду директор Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області Світлана Маліновська. На початку виступу вона згадала про Закон України «Про Вищу раду правосуддя», яким внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу та ознайомила присутніх із підсумками роботи центрів БВПД за 2016 рік.

2

Помічник директора Координаційного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Віталій Охріменко подякував працівниками за успішне виконання роботи у 2016 році та наголосив, що тепер необхідно сконцентруватися на удосконалені якості надання безоплатної правової допомоги.

3

Перший заступник голови Вінницької обласної Ради Людмила Щербаківська подякувала центрам безоплатної вторинної правової допомоги за якісну підтримку населення та наголосила на важливості співпраці центрів з міською та обласною владою. Представник обласної Ради також детально розповіла про готовність та можливості реалізації регіональних та місцевих програм надання БВПД у області.  

4

Юрій Круголь – начальник Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області – закцентував увагу на плідній та результативній спільній  співпраці з центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.5

Суддя Апеляційного суду Вінницької області (секретар судової палати у кримінальних справах) Анатолій Кривошея говорив про роботу адвокатів, які співпрацюють з центрами правової допомоги: «Адвокати повинні працювати таким чином, щоб якість безоплатної правової допомоги не поступалась платній практиці правового захисту»
6

Руслан Охота, заступник начальника відділу процесуального керівництва прокуратури Вінницької області, розповідав про важливість якісної організації роботи центрів з надання БВПД з органами прокуратури та наголосив на необхідності налагодження тісної співпраці з метою забезпечення надання швидкої та повної безоплатної правової допомоги.
7

Представник слідчого управління ГУНП у Вінницькій області –  Владислав Касян, говорив про роботу адвокатів центру під час затримання, зокрема про важливість дотримання процедури затримання. Водночас, Світлана Маліновська запевнила у тому, що на майбутнє заплановані спільні наради для адвокатів за участю суддів, представників поліції та слідчих органів, де такі питання будуть обговорювати детальніше.

8

Наталя Гурковська, регіональний координатор взаємодії із громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини у Вінницькій області, зауважила і негативний момент – порушення з боку адвокатів, але вказала на високу якість співпраці бюро правової допомоги з громадськими організаціями.

9

Також, під час наради було досягнуто домовленості з поліцейським-омбудсменом Заріної Маєвською про проведення спільно з бюро правової допомоги правопросвітницьких заходів у районах Вінницької області з національними меншинами.

У другій частині наради працівники центрів опрацьовували робочі питання, спілкувалися, обговорювали можливості підвищення якості надання послуг. Переглянули презентацію про показники роботи за 2016 рік та заслухали доповіді директорів місцевих центрів з надання БВПД про практику надання безоплатної правової допомоги на місцях.

10

Нагадуємо, адреси центрів надання безоплатної правової допомоги, можна переглянути тут. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).