назад

У Запоріжжі вирішували питання щодо попередження порушення права затриманих осіб на правову допомогу

20170921 11540421 вересня у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях пройшло засідання «круглого» столу на тему: «Взаємодія національних правозахисних інституцій та правоохоронних органів Запорізької області задля попередження порушення права затриманих осіб на правову допомогу».

       Керівництво РЦ запросило до участі у заході представників Головного управління Національної поліції в Запорізькій області, обласної прокуратури та Управління Служби безпеки України, патрульної поліції та військової прокуратури, а також старшого інспектора з особливих доручень Управління забезпечення прав людини Національної поліції України та представника Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини у Запорізькій області.

       Як зазначив на початку заходу директор Регіонального центру Павло Наливайко зазначене засідання було організовано та проводилося з метою запобігання порушенню права на захист затриманих осіб шляхом виключення випадків несвоєчасного інформування про затримання.

      111 Насамперед  було розглянуто правові підстави діяльності і повноваження  Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях та порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про затримання  та залучення адвокатів за рахунок держави для захисту  прав  затриманих осіб. Про це поінформував присутніх начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Володимир Антонцев.

       В свою чергу Павло Наливайко звернув увагу учасників заходу на порушення, причини та наслідки порушень права людини на правову допомогу з боку правоохоронних органів. А начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру Олександр Гришин розкрив питання щодо запобігання порушень права на захист затриманих осіб, попередження «прихованих» затримань та затримань осіб без процесуального статусу.

     20170921 111021 Старший інспектор з особливих доручень Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Людмила Хоменко роз’яснила присутнім правові підстави діяльності, завдання та повноваження Управління забезпечення прав людини Національної поліції України та його регіональних працівників, та навела приклади реагування  Управління забезпечення прав людини Національної поліції України на звернення громадян про порушення прав людини працівниками поліції.

        Наступним було питання, що стосувалося взаємодії  відділень та відділів Головного управління Національної поліції в Запорізькій області та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях щодо своєчасного забезпечення прав затриманих осіб на правову допомогу, і висвітлював його т.в.о. начальника чергової частини Управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування ГУНП  в Запорізькій області, підполковник поліції Віктор Іванченко.

       А прокурор відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Запорізької області Марія Проценко стисло навела інформацію щодо заходів реагування прокуратури на звернення громадян про порушення прав людини працівниками правоохоронних органів.

     20170921 122048-1  Практику Європейського суду з прав людини та результати розгляду звернень українців до зазначеного міжнародного судового органу навів представник Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини у Запорізькій області Олексій Долгополов.

       За результатами круглого столу було досягнуто домовленостей визначитися з пропозиціями щодо спільного вироблення механізму вирішення та усунення проблемних питань, яки виникають під час виконання повноважень щодо реалізації гарантованого державою права особи на безоплатну вторинну правову допомогу.