назад

13178799 478883812302580 395007678258803002 n 1

Фахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області з робочим візитом відвідали Зарудянську сільську раду Збаразького району з метою  проведення інформування населення та надання юридичних консультацій жителям Заруддя.

Так, в.о. директора місцевого центру Валентина Вербицька взяла участь у засіданні чергової сесії сільської ради. В ході свого виступу в.о. директора ознайомила присутніх депутатів з роботою місцевого центру та основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Валентина Вербицька розповіла, що право на безоплатну правову допомогу мають  такі  соціально незахищені категорії громадян: малозабезпечені особи, інваліди, які отримують пенсію або допомогу у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, ветерани війни (учасники бойових дій, у тому числі учасниюки АТО, члени сімей загиблих), особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, реабілітовані особи та інші ( ст.14 Закону «Про безоплатну правову допомогу»).

Присутніх цікавило питання порядку розрахунку середньомісячного сукупного доходу сім’ї особи, що звертається для отримання безоплатної вторинної правової допомоги до місцевого центру у випадку, коли вона не отримує соціальної допомоги в органах соціального захисту.

В.о. директора місцевого центру пояснила, що для розрахунку вищезазначеного доходу особі необхідно подати у відділ попередньої роботи з клієнтами наступні документи :

довідку про склад сім’ї;

довідку про доходи кожного члена сім’ї за останні 6 місяців ;

довідку про перебування на обліку в центрі зайнятості та проведені виплати (у випадку, коли особа зареєстрована в центрі зайнятості, як безробітна);

довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку), видана відповідним центром обслуговування платників Державної фіскальної служби (у разі звернення до місцевого центру фізичних осіб-підприємців, само зайнятих осіб).

Сума прожиткового мінімуму сім’ї особи, яка звернулася за БВПД, розраховується відповідно до розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, затверджених у Законі України «Про Державний бюджет» (для обчислення беруться розміри прожиткових мінімумів, встановлені на дату звернення особи).

Станом на 01 травня 2016 року встановлені наступні розміри прожиткових мінімумів для:

дітей віком до 6 років – 1228,00 грн.;

дітей віком від 6 до 18 років – 1531,00 грн.;

працездатних осіб – 1450,00 грн.;

осіб, які втратили працездатність – 1130,00 грн.

Цього ж дня начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Тетяна Точинська провела виїзний прийом громадян в приміщенні Зарудянської сільської ради. До консультаційного пункту звернулися громадяни з питаннями щодо сімейного та трудового права.

Питання, які стосувалися сімейного права –зменшення розміру аліментів, які необхідно сплачувати згідно виконавчого листа та поділ майна подружжя.

У першому випадку особі надали роз’яснення , що згідно ч. 1 ст. 192 Сімейного кодексу України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Щодо поділу майна подружжя роз’яснено , що згідно ст.69 Сімейного кодексу України дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу. Також, дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою. Договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя має бути нотаріально посвідчений.

Що стосується трудового права , то запитували про порядок отримання відпустки у зв’язку з навчанням для студента, який працює та навчається в аспірантурі за індивідуальним планом навчання. Жінці розповіли, що згідно ст. 216 Кодексу Законів про Працю України працівникам, які навчаються без відриву від виробництва в аспірантурі та успішно виконують індивідуальний план підготовки, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 30 календарних днів.

Нагадуємо, що у Тернопільській області діє три місцеві центри з надання вторинної безоплатної правової допомоги: Тернопільський, Чортківський, Кременецький.

Громадяни, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися за такими адресами:

м. Тернопіль –  вул. Шпитальна, 7,

м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,

м. Чортків – вул. Шевченка, 54.

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).