назад

У Житомирі обговорили, як протидіяти домашньому та гендерно зумовленому насильству

DN1Щорічно в Україні близько 1500 жінок помирають від рук власних партнерів. А 3000000 дітей стають свідками різних проявів домашнього насильства. Як допомогти постраждалим і які механізми покарання для «домашніх тиранів» існують? Ці питання обговорювались у Житомирі під час круглого столу «Протидія домашньому та гендерно зумовленому насильству».

Під час заходу учасники обговорили головні зміни в законодавстві України щодо механізмів запобігання та протидії домашньому та гендерному насильству.
Долучились до обговорення фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області, поліцейська омбудсменка, регіональний координатор Уповноваженого з прав людини в Житомирській області, представники Головного управління Національної поліції України в Житомирській області, управління сім’ї молоді та спорту Житомирської облдержадміністрації, Житомирського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Служби у справах дітей Житомирської обласної державної адміністрації, депутати міської ради, представники житомирських вузів.

DN2
За словами заступниці директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирські області право на отримання безоплатної правової допомоги мають усі потерпілі від домашнього насильства. – Коло осіб, які на законодавчому рівні можуть бути визнаними потерпілими від домашнього насильства, значно розширились. Це не лише дружина або чоловік, які перебувають у зареєстрованому шлюбі, а й діти, наречені, колишнє подружжя, прийомні батьки, особи, які спільно проживають чи проживали в одній родині, рідні брати, сестри, опікуни й інші родичі – дядько, тітка, племінниці, двоюрідні брати, сестри, двоюрідні дідусі та бабусі, – наголосила Наталія Радушинська.
Під час обговорення представники вказаних органів розповіли про свої повноваження та можливості у питаннях запобігання та протидії домашньому та гендерному насильству.

DN3
– Побороти проблему такого великого масштабу можна лише спільними зусиллями. Аби реально допомогти тим, хто потерпає від домашнього чи гендерного насильства ми повинні налагодити ефективний механізм співпраці між державними, правоохоронними та судовими органами влади, місцевою владою, громадськими організаціями, – впевнена поліцейський омбудсмен Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Вікторія Сельська.
На заході анонсували появу у Житомирі влітку 2019 підрозділу поліції «Поліна». Ці мобільні групи будуть виїжджати на виклики постраждалих від домашнього насильства.

{module РЦ}