назад
07.05.19

Про актуальні правові проблеми військовослужбовців говорили на Кіровоградщині

01Про можливі шляхи вирішення проблемних питань, що виникають в процесі отримання статусу учасника бойових дій йшлося під час тематичної зустрічі фахівців Бобринецького бюро правової допомоги з представниками громадських організацій «Воїнів інтернаціоналістів» та «Учасників антитерористичної операції Бобринецького району».
«Порядок отримання статусу учасника бойових дій та складнощі в реалізації учасниками АТО та членів їх сімей свого права на встановленні законодавством пільги, залишаються найпоширенішими проблемами, що хвилюють військовослужбовців на сьогоднішній день. Існують такі категорії учасників АТО, у яких виникають проблеми при отриманні вказаного статусу – це демобілізовані особи та  особи, які досі  проходять службу за контрактом та добровольці, підрозділи яких не увійшли до  жодного з  силових  відомств держави»,  зазначила фахівчиня Бобринецького бюро правової допомоги Наталія Яворська.
Фахівчиня бюро правової допомоги пояснила присутнім, що учасники АТО отримують статус учасника бойових дій, відповідно до статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Учасникам бойових дій, згідно зі статтею 12 зазначеного закону надаються понад 20 різних видів пільг. Щорічно до 5 травня учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України.  А в разі порушення своїх прав можна звернутись до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги або зателефонувати до єдиного контакт-центру за номером 0-800-213-103.
Наприкінці заходу сторони домовились про проведення спільних заходів, спрямованих на захист прав військовослужбовців та учасників бойових дій.
До Голованівського місцевого центру з надання БВПД можна звернутись за адресою: смт Голованівськ,  вул. Ціолковського, 1.
Тел.: (05252) 2-25-83, 068 834 77 45.
Адреси бюро правової допомоги:
Бобринецьке бюро правової допомоги
м. Бобринець, вул. Незалежності, 80
Гайворонське бюро правової допомоги
м. Гайворон, вул. Великого Кобзаря, 20
Маловисківське бюро правової допомоги
м. Мала Виска, вул. В. Бровченка, 33
Новоукраїнське бюро правової допомоги
м. Новоукраїнка, вул. Покровська, 67
Благовіщенське бюро правової допомоги
м. Благовіщенське, вул. Ореста Гуменюка, 8
Вільшанське бюро правової допомоги
смт Вільшанка, вул. М. Лагонди, 30
Добровеличківське бюро правової допомоги
смт Добровеличківка, вул. Центральна, 1037
Новоархангельське бюро правової допомоги
смт Новоархангельськ, вул. Пушкіна, 28.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.