назад

Учасник АТО відстояв своє право на житло, залучившись правовою допомогою системи БПД

hyzhnyakДо Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин Б., полковник медичної служби Військово-медичного клінічного центру Південного регіону МО України, учасник антитерористичної операції, для отримання правової допомоги – представництва його інтересів в суді  у справі про усунення перешкод у користуванні приміщеннями, визнання недійсним договору оренди та виселення сім’ї військовослужбовця.

За результатами розгляду звернення про надання БВПД клієнту було призначено адвоката Анастасію Хижняк.

Під час зустрічі з адвокатом громадянин Б. зазначив, що він разом із сім’єю у складі 5 осіб у 2000 році заселився і оформив реєстрацію у приміщенні лікувального корпусу санаторію «Одеський», на підставі договору оренди. У п.8 даного договору зазначено, що «після закінчення строку оренди (у разі отримання орендарем муніципального житла у м. Одесі згідно з діючим законодавством) орендар зобов’язаний передати Орендодавцю приміщення, що орендується. На квартирному обліку сім’я полковника перебуває з 2001 року до сьогодні, іншого житла у м. Одесі не має.

 

Завдяки професіоналізму та зусиллям адвоката Анастасії Хижняк було доведено, що на підставі Указу Президента України №970/2002 від 31.10.2002 року «Про деякі питання удосконалення використання санаторно-курортних закладів», розпорядження КМ України №131 від 12.03.2003 р. «Про передачу цілісних майнових комплексів військових санаторіїв», наказу Міністра МНС України №95 від 02.04.2003 року, на базі цілісного майнового комплексу військового санаторію «Одеський», переданого від Міноборони України (акт прийому-передачі від 14.04.2003 року), було створено санаторій МНС «Одеський».

 

На момент передачі санаторію від Міністерства оборони до Міністерства МНС у приміщенні будівлі №11 «Лікувальний корпус, котельна» проживали сім’ї військовослужбовців, які заселились до приміщень на підставі наказів різних посадових осіб Південного оперативного командування. Так, наказом начальника Одеського гарнізону №34 від 26.04.2000 року двадцять одній сім’ї військовослужбовців було дозволено тимчасово проживати у приміщеннях лікувального корпусу санаторію.

 

В акті прийому передачі від 14.04.2003 року в п.2 зазначено, що питання виселення сімей, що тимчасово проживають на законних підставах у приміщеннях лікувального корпусу санаторію «Одеській» МО України, буде вирішуватися шляхом надання житла в порядку чинного законодавства.


Отже, військовослужбовець та його сім’я спірні приміщення займають правомірно, тривалий час перебувають на квартирному обліку та іншого житла не мають.

У зв’язку з чим, рішенням Київського районного суду м. Одеси від 6 вересня 2018 року позовні вимоги санаторію «Одеський» залишено без задоволення, встановлено правомірність договору оренди приміщення для проживання та надання комунальних послуг, укладеного 11.01.2003 року між в/ч А-1925 та сім’єю військовослужбовця (деталі: http://reyestr.court.gov.ua/Review/76316535).

Центр висловлює щиру подяку адвокату Анастасії Хижняк за плідну співпрацю! 

З метою отримання юридичних консультацій та роз’яснень, а також складення процесуальних документів чи представництва інтересів в суді можна звертатися до Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Отамана Головатого, 1. Телефон: (048) 793-14-20; (048) 723-19-29.

 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.