назад

Учасник бойових дій, завдяки адвокату системи безоплатної правової допомоги, отримав перемогу в битві за свої права

StukalovПовсякденно ми спостерігаємо, що в Україні осіб, які розраховували на захист і опіку держави, що використовує їхні життя задля виконання загальнонаціональних завдань, знову залишають без ефективної можливості реалізувати свої права.

       В травні 2017 року до Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся мешканець м. Мелітополя, який є учасником бойових дій, з питанням визнання протиправними рішеннями Мелітопольського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області щодо відмови в призначенні пенсії за віком на пільгових умовах.

       Відповідно виданого доручення ММЦ № 457 від 10.05.2017 адвокатом  йому було призначено Артема Стукалова.  

       Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області встановив, що позивач в період з 18 березня 2015 року по 28 квітня 2015 року та з 15 березня 2016 року по 28 березня 2016 року брав безпосередню участь в Антитерористичній операції на території Донецькій та Луганській областей, що підтверджено витягами з наказів Антитерористичного центру при СБУ в м. Краматорську. Клієнт, відповідно до посвідчення учасника бойових дій, має право на пільги, які встановлені для ветеранів війни. Довідкою №59 від 31.05.2016 підтверджено участь позивача в АТО.

       Клієнт звернувся до Мелітопольського об’єднаного управління Пенсійного фонду України з питання призначення дострокової пенсії за віком як учаснику бойових дій, проте повідомленням йому було відмовлено в призначенні пенсії за віком, оскільки він має право на пільги, передбачені ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», але не відноситься до кола осіб, які мають право на дострокову пенсію за віком відповідно до абз. 6 п. 3 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», оскільки під час безпосередньої участі в АТО мав статус «працівник», а не «резервіст або військовозобов’язаний».

       Відповідно Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб із числа учасників антитерористичної операції» № 1683 – VIII від 18.10.2016, клієнт, як особа, що має статус учасника бойових дій відповідно до п.19 ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», має право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 55 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років.

       Доводи Мелітопольського об’єднаного управління Пенсійного фонду України про непідтвердження, що клієнт як резервіст або військовозобов’язаний  приймав участь у антитерористичні операції не заслуговують на увагу, оскільки військовим квитком, який надавався клієнтом до заяв про призначення пенсії, підтверджено, що позивач є військовозобов’язаним.

       На підставі вищевикладеного, Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області визнав протиправними дії Мелітопольського об’єднаного управління Пенсійного фонду України та зобов’язав повторно розглянути заяву клієнта про призначення йому пенсії.

       Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд направлену апеляційну скаргу Мелітопольським об’єднаним управлінням Пенсійного фонду України на постанову Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області залишив без задоволення.

       Ухвала суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду у відповідності до ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України є остаточною та касаційному оскарженню не підлягає.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

  • адреса: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, 99
  • телефон: (096) 523-98-55, (0619) 43-00-58, (0619) 43-00-59,
  • електронна адресою: melitopol.zaporizhya@legalaid.zp.ua 
  • skype-зв’язок: Мелітопольський місцевий центр з надання БВПД