назад
16.10.19

Учасникам АТО – про права та гарантії

У Хмельницькому міському центрі зайнятості відбувся семінар для учасників бойових дій. Під час заходу йшлося про пільги для учасників АТО, порядок отримання ними безоплатної вторинної правової допомоги, можливості, які надає правнича онлайн-платформа WikiLegalAid, а також про урядову програму «Чесна платіжка».  

До участі в семінарі, який 15 жовтня провела заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області Олена Варфоломєєва, запросили учасників бойових дій,  що перебувають на обліку в міському центрі зайнятості.

Насамперед юристка наголосила, що ветерани війни, зокрема учасники АТО/ООС, є однією із ключових категорій клієнтів системи безоплатної правової допомоги, їх частка у загальній кількості клієнтів становить майже 9%. А відтак розповіла присутнім, що вони мають низку особливих прав та державних гарантій, пояснила, якими інструментами можуть скористатися, щоб відстоювати і захищати ці права.

Як зазначила заступниця Олена Варфоломєєва, в місцевих центрах учасники АТО можуть отримати безкоштовні правові консультації, а при потребі – скористатися послугами адвоката або фахівця системи для захисту і представництва інтересів у суді. Крім того, відповіді на актуальні правові питання можна також отримати онлайн за допомогою безкоштовної довідковo-інформаційної платформи «WikiLegalAid».

«Відповідно до пункту 9 частини 1 статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто захист інтересів у суді, з будь-яких юридичних питань», – зауважила заступниця директора регіонального центру.

Під час семінару говорили також про урядову ініціативу «Чесна платіжка», яка передбачає встановлення граничної і обґрунтованої ціни на тепло і гарячу воду по всій Україні.